Wouter Bos belooft vóór 2011 alle slechte dingen uit te bannen

Door The Onion

30 juli 2007

Amsterdam- De Partij van de Arbeid doet het al geruime tijd slecht in de peilingen en dreigt door de Socialistische Partij van Jan Marijnissen voorbijgestreefd te worden. In een poging om dit te voorkomen ontvouwde PvdA-leider Wouter Bos in Amsterdam vandaag zijn ambitieuze plannen om alle vervelende, onaangename, of anderszins slechte dingen in alle aspecten van het leven voor 2011 uit te bannen.

“Veel dingen zijn niet gewoon slecht, ze zijn ronduit verschrikkelijk,” zo sprak een stralende Bos wiens plan ‘Alleen nog maar goede dingen’ voortbouwt op eerdere pogingen om zaken als armoede en vervelend harde geluiden uit te bannen, en om zulke goede dingen als frequent glimlachen te belonen met belastingverlagingen. “Andere politieke partijen hebben wel plannen om bepáálde slechte dingen te beëindigen, maar mijn partij is de enige die álle slechte dingen uit ons leven wil bannen."

Het plan bestaat volgens Bos uit drie stappen: Als de PvdA het alleen voor het zeggen krijgt zullen in de eerste zes maanden alledaagse slechte dingen zoals scheldwoorden, splinters en vertraagde treinen verdwijnen. Daarna zullen de nog ernstiger zaken als ontvoeringen van kinderen, ontbossing en ziektes als malaria en tubercelose vóór het einde van 2009 uitgeroeid worden. In de derde en laatste fase zal de PvdA de extreem slechte dingen zoals genocide, uitsterven van dieren-en plantensoorten, en vrijwel elke vorm van kanker binnen twee jaar helemaal doen verdwijnen.

“Binnenkort zal er geen racisme meer zijn,” stelde Bos. “Hetzelfde geldt voor als laatste gekozen worden met sport, AIDS, overvallen, niet genoeg geld hebben, en moorden. Omdat deze dingen slecht zijn en niet goed beloof ik dat ik ze uit ons leven zal verbannen.”


Binnenkort uitgeroeid?
Andere zaken die de huidige minister van Financiën belooft te beëindigen zijn de woningnood, gekneusde enkels, steile trappen, ontsnappingen uit de gevangenis, water dat net te koud is om in te zwemmen, pijn, files, ‘s ochtends moe zijn, hoge toegangsprijzen voor allerlei evenementen, ‘s avonds geen puf meer hebben, tienerzwangerschappen, onweer, gebrek aan parkeerplaatsen, verjaardagen vergeten, kinderprostitutie, en verwarring.

“Stel je eens voor,” schetste Bos het nieuwe Nederland, “een land zonder uitstelgedrag, klassenverschillen, en jeuk. Zo’n wereld is alleen maar mogelijk als we er met zijn allen voor gáán!”

Bos vertelde aan het publiek dat hij de tweede helft van zijn premierschap wil wijden aan een 6 miljard euro kostend project dat de slechte dingen in het leven door goede zaken vervangt, zoals bloemen, lachende kinderen., vlinders, zonnige dagen, financiële stabiliteit, Smarties en medicijnen.

Hoewel veel PvdA’ers het positieve in Bos’ pro-goed programma verwelkomen, stellen critici dat de voormalig Shell-man op zijn best het probleem slechts een lippendienst bewijst.

“Dit is zeker een stap in de juiste richting, maar het is niet voldoende,” zo stelde Sargasso columnist Pieter van de Spek enkele uren na de aankondiging van Bos. “Er ontbreekt nogal wat aan Bos’ programma: waar in zijn lijst van slechte dingen zien we bijvoorbeeld giftige slangen, vervelende rode wijn vlekken op tapijten, trollen, en luidruchtige buren? Bos laat zo ruimte over voor een rivaliserende kandidaat om hem op zijn eigen issues te overtreffen door een alomvattender programma te schrijven dat deze gaten in zijn plan opvult.”

VVD-leider Mark Rutte viel Bos dinsdag aan omdat deze bepaalde dingen als slecht betitelt terwijl ze op de lange termijn ook goed kunnen blijken te zijn. “Zijn schietpartijen altijd een slechte zaak?” zo vroeg Rutte zich af, “Ik denk dat zo’n opvatting niet alleen het moraal van onze jongens in Afghanistan ondermijnt, maar ook die van politieagenten die elke dag hun leven op het spel zetten.”

Verder zei Rutte op persoonlijke titel dat hij bewolkte dagen eigenlijk wel prettig vindt en dat hij niet graag in een wereld zou leven waar die niet zouden bestaan.
Dit artikel werd door Koen Swinkels vrij vertaald uit het satirische online tijdschrift  The Onion.

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl