Wat te doen aan global warming?

Door Redactie

13 juli 2007

Stel dat de mensheid inderdaad verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. En dat het IPCC, het klimaatpanel van de VN, het bij het juiste eind heeft. Wat kunnen we dan het beste doen?

De voormalige Greenpeace-sympathisant Bjorn Lomborg, schrijver van het informatieve boek The Skeptical Environmentalist, legt in onderstaande video op overtuigende wijze uit dat we ons geld beter ergens aan andere problemen kunnen besteden.

Eind maart mocht Lomborg verschijnen voor de US Congress Committee on Energy and Commerce nadat eerder Al Gore daar een emotioneel maar weinig inhoudelijk betoog had gehouden.  Volgens Lomborg zijn de schadekosten vanwege hurricanes in de V.S. het gevolg van hogere bevolkingsdichtheid en niet, zoals Gore beweert, als gevolg van de aardse opwarming. Ook de stijging van het zeeniveau zal komende eeuw geen zes meter bedragen, zoals Al Gore in zijn documentairevideo An Inconvenient Truth suggereert, maar ongeveer een halve meter. Da's evenveel als in de afgelopen 150 jaar. Lomborg stelt daarom de vraag in zijn presentatie: welke grote gebeurtenissen zou een stokoude dame nu herinneren als ze haar levensverhaal  zou vertellen? De ICT revolutie wellicht, de oorlogen, de komst van vliegtuigen. Maar niet de verschrikkelijke zeespiegelstijging.

Ook wat de andere doemscenario's van Al Gore betreft meent Lomborg dat Gore schromelijk overdrijft en daarmee goed geld aan verkeerde doelen wilt besteden. Geld dat beter op een andere manier kan worden uitgegeven en daarmee meer levens redt of welvaart brengt.

Het mooie van Lomborgs betoog is dat het weinig uitmaakt of de mensheid de oorzaak is van global warming. Het probleem is te klein om je er zorgen over te maken. Onze welvaart (mede het gevolg van onze energieconsumptie) kan eenvoudig de problemen het hoofd bieden als ze langs komen.

MeerVrijheid
  zette het 21 minuten durende fragment op Google Video.  De bron kunt u vinden op de website van de commissie.


Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl