Atlas Shrugged

Door Peter van Maanen

16 januari 2007

Dagny Taggart geeft succesvol leiding aan een spoorwegmaatschappij. Het werk wordt haar echter moeilijk gemaakt door bemoeizuchtige bureaucraten, die steeds verder een planeconomie willen invoeren en daarom in toenemende mate Dagny opleggen wat zij moet doen.

Tot overmaat van ramp verdwijnen er onder mysterieuze omstandigheden voortdurend succesvolle ondernemers, waaronder de leveranciers en klanten waarvan Dagny's spoorwegmaatschappij afhankelijk is. Maar ze is vastbesloten om niet op te geven.

Dit boek valt in het genre van Orwell’s 1984 maar is optimistischer. Het was aanleiding voor Ayn Rands eigen pro-kapitalistische filosofie, die haar veel bewonderaars bracht, inclusief een groep strikte volgelingen, die zich zelf "objectivisten" noemt. In de Verenigde Staten kwam het boek na de bijbel op de tweede plaats in een nationale enquête met als vraag “welk boek heeft uw leven het meest beïnvloed?” In 2007 is in Nederland een vertaling uitgebracht onder de titel "Atlas in staking".

Atlas Shrugged / Atlas in staking (Ayn Rand, 1957)

Over de auteur

Peter van Maanen studeerde economie aan de VU en volgde de postdoctorale lerarenopleiding economie aan de UvA.

Hij liep zijn economiestage bij de Directie Economische Zaken van de SER, en deed zijn leservaring op aan het Montessori Lyceum Amsterdam en het Montessori Lyceum Rotterdam. Hij heeft onderzoek gedaan als econoom voor het economisch bureau van ING, als summer fellow voor het Ludwig von Mises Institute in de VS, en is nu al weer enige tijd onderzoeker bij het CBS.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl