Pervers regeringsbeleid leidt tot werkloosheid

Door Syp Wynia

18 april 2007

Balkenende en Bos willen met de bonden praten om meer mensen te laten werken.

Maar de overheid produceert vooral zèlf werkloosheid, omdat werken wordt ontmoedigd.

Er is in Nederland een record-aantal banen beschikbaar, maar tegelijkertijd is er nog steeds een groot aantal werklozen. Er zijn op dit moment een kwart miljoen vacatures, maar op de elf miljoen mensen in Nederland tussen de 15 en de 65 jaar werken er vier miljoen helemaal niet, van wie het merendeel een of andere uitkering heeft. Omdat Nederland ook wereldkampioen deeltijdwerk is, zijn er 128 mensen nodig om 100 voltijdsbanen te kunnen bezetten.

Even aangenomen dat iedereen tussen de 15 en de 65 jaar zou kunnen werken, dan wordt maar 54 procent van het Nederlandse arbeidspotentieel benut.

Lees de rest van dit artikel van Syp Wynia op Elsevier.nl

Over de auteur

Syp Wynia is columnist en redacteur van het opinietijdschrift Elsevier.

Syp Wynia heeft geruime tijd als journalist gewerkt voor de politieke redactie van het Parool en is later werkzaam geweest in Brussel. Deze ervaringen hebben hem veel kennis verschaft over zowel de nationale als internationale politiek. De opgedane kennis komt uitstekend van pas bij zijn huidige werk bij Elsevier, waar hij in zijn columns het beleid van de overheid aan een zeer kritische blik onderwerpt. In 2004 sprak hij over Europa op het politiek café van MeerVrijheid. Wynia is niet verbonden aan de Stichting MeerVrijheid.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl