Koffie & Cocaïne

Door Bart Croughs

29 maart 2007

In Trouw een artikel over een campagne van Oxfam en Novib om de kleine koffieboeren in de Derde Wereld te helpen.

Het aanbod van koffie is de laatste jaren sterker gestegen dan de vraag, waardoor de koffieprijzen dalen en veel kleine koffieboeren in de problemen raken.

Bij Novib vinden ze dat de overproductie door koffieboeren de verantwoordelijkheid is van westerse koffieproducenten als Douwe Egberts; Novib voert campagne om de koffieproducenten ertoe te bewegen het probleem op te lossen door vijf miljoen zakken koffie te vernietigen, waardoor de prijs van koffie weer zal stijgen.

Oxfam vreest dat door de lage koffieprijzen koffieboeren zullen overstappen op het produceren van coca. Dat is natuurlijk heel goed mogelijk, maar niet iets om te vrezen.
Inderdaad een slimme oplossing. Wordt er te veel koffie geproduceerd? Houd dan de prijs van koffie kunstmatig hoog, zodat je ervan verzekerd bent dat het voor koffieboeren aantrekkelijk blijft om koffie te blijven produceren, waardoor het probleem van overproductie zal verergeren en er niet alleen dit jaar, maar ook in de komende jaren nog vele miljoenen zakken koffie kunnen worden vernietigd. Andere voordelen van deze methode: westerse koffieproducenten maken minder winst en de koffiedrinkers moeten duurdere koffie betalen.

Bovendien wordt de marktwerking verstoord, wat ook mooi meegenomen is. Want stel je voor dat je de markt z'n gang laat gaan: de lage prijs van koffie zou er wel eens voor kunnen gaan zorgen dat een deel van de koffieboeren ophoudt koffie te produceren en overstapt op het produceren van zaken waar wel behoefte aan is. Dat dient natuurlijk te allen tijde voorkomen te worden. Beter koffie produceren waar geen behoefte aan is!

Oxfam vreest dat door de lage koffieprijzen koffieboeren zullen overstappen op het produceren van coca. Dat is natuurlijk heel goed mogelijk, maar niet iets om te vrezen. Integendeel: meer coca-productie betekent een groter aanbod van cocaïne op de wereldmarkt, en dat betekent weer dat de prijs van cocaïne zal dalen. Dat is niet alleen goed voor de weekendgebrui-ker, die zo meer geld overhoudt voor andere zaken, maar het is ook goed voor de veiligheid - de junks die uit stelen gaan om hun dure gewoonte te financieren, zullen minder op dievenpad hoeven.

Bart Croughs

Deze column verscheen al enige tijd geleden in HP/De Tijd.

Over de auteur

Bart Croughs (1966) is een van de vruchtbaarste libertarische geesten van Nederland. Hij is afgestudeerd in de filosofie en was voorheen hoofdredacteur van het tijdschrift "Reactie".

Bart Croughs schreef het boek "In de naam van de vrouw, de homo en de allochtoon". U kunt het bestellen bij Lulu.com of delen ervan hier lezen. Het is een humoristische en felle aanval op het links intellectuele denken in Nederland en legt op zeer leesbare wijze de inconsequenties ervan bloot.

Verder schreef hij voor Playboy zijn eigen column in de periode van maart 1997 tot en met augustus 1998. Gedurende enkele jaren had Croughs een column in het opinieweekblad HP/de Tijd.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl