Anti-roken als religie

Door Redactie

17 mei 2002

De Nederlanders worden steeds meer een seculiere natie. De kerken stromen leeg. Toch is dat niet het einde van religie. Sommige mensen nemen hun meningen erg serieus en vervallen langzamerhand in religieuze sferen. En dat leidt soms tot komische gelovigen. De Nederlandse Nietrokersvereniging CAN, wat staat voor Clean Air Now, is zo antirook (blijkbaar veroorzaakt het acute longkanker of zo) dat ze zich druk maken over rookgedrag op TV. En ze verdenken rokers al gauw van nauwe banden met de tabaksindustrie. Zou niet-roken misschien tot paranoia kunnen leiden?

Op de website staat een lachwekkende pagina met schandelijke incidenten van rookpropaganda in de media. Wij hopen dat Meervrijheid ooit nog opgenomen mag worden op deze eervolle pagina. Bij deze is het ook wenselijk om de organisatie te wijzen op de rokerspagina van Peter Croughs. "Alle begin is moeilijk. U zult merken dat keel en longen zullen protesteren. Plezier moet gewonnen worden. Zonder inspanning geen plezier. Gelukkig zijn er heden vele superlichte sigaretten op de markt, die het leven van de beginnende roker veraangenamen. Is de eerste weerstand overwonnen, dan ligt een wereld van genot voor u open."

De heilsoldaten tegen het roken houden sinds september 2001 de verschillende pluimen en propaganda bij. Een ervan gaat over de paffende en zeer tevreden uitziende Pim Fortuyn: "Weekblad 'Story' laat zich deze week gebruiken voor een staaltje tabakspropaganda door Pim Fortuyn (foto rechts). Ook hij heeft aantoonbare commerciële banden met de tabaksindustrie. Ook HP/de Tijd vervuilde zichzelf met een rookportret van deze man." Zou Pim misschien door het roken om het leven zijn gekomen en niet door kogels?

Karel Beckman gaf eerder een libertarische mening over roken die, niet geheel verwonderlijk, radicaal verschilt met de mening van CAN.

De Stichting Rokersbelangen is, naar eigen zeggen, een consumentenorganisatie die sinds 1993 actief opkomt voor de rechten en belangen van de volwassen roker en die zich sterk maakt voor een samenleving waarin tolerantie en wederzijds begrip tussen rokers en niet-rokers bestaat.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl