Opmars particuliere beveiliging

Door Redactie

28 december 2006

Volgens CBS-cijfers is de criminaliteit zo ongeveer vertienvoudigd in de afgelopen 40 jaar. Daarbij kwam dat het oplossingspercentage gedaald is van 50% naar een magere 15%.

Geen wonder dat burgers geen vertrouwen hebben in de overheidsbescherming en hun heil zoeken bij particuliere beveiligers. NU.nl bericht dat het aantal werknemers in de beveiligingssector in tien jaar is verdrievoudigd tot dertigduizend. Dat terwijl in Nederland vijftigduizend politieagenten zijn.

Niet alleen particulieren doen steeds vaker een beroep op particuliere beveiligingsbedrijven. Ook de overheid huurt hen in voor de beveiliging van winkelcentra, bedrijventerreinen of woonwijken.

Het documentaireprogramma Zembla besteedde aan het lage oplossingspercentage van onze politie in oktober 2002 een uitzending getiteld: Daders onbekend.

In Nederland worden jaarlijks 1,4 miljoen misdrijven gepleegd. Zeker 1,1 miljoen van die zaken verdwijnt in het archief zonder dat er ook maar een rechercheur naar gekeken heeft. 'Geen opsporingsindicatie' heet dit in het politie-jargon. Ofwel: 'dader onbekend'. Van de overige 300.000 zaken gaan er nog eens 80.000 zaken op de plank wegens gebrek aan mankracht. Van de aangepakte zaken wordt uiteindelijk krap 15 procent opgehelderd.
Helaas is deze uitzending niet meer te zien via Uitzendinggemist.nl of de site van Zembla

Overigens doet de overheid er van alles aan om het slechte rapport van het politie-apparaat te maskeren. Zo wist twee jaar geleden de Amsterdamse hoofdcommissaris Bernard Welten de cijfers ten eigen voordele om te buigen (Criminaliteit in Amsterdam gedaald. Of toch gestegen?). En ook het CBS deed een duit in het zakje door een positief gekleurd persbericht uit te brengen dat klakkeloos door alle media werd overgenomen (CBS misleiding).

Theodore Dalrymple schreef een ontluisterende recensie van het Britse boek A Land Fit for Criminals waarin een voormalig reclasseringsambtenaar uit de school klapt en beschrijft hoe het publiek wordt misleid via leugens, rookgordijnen en gemasseerde statistieken. In Nederland zal het waarschijnlijk niet veel anders zijn.

Gerelateerde link:
- Marcel Roele: Diefstal wordt gedoogd

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl