De eerste uitreiking van de Milton Friedman Prijs

Door Redactie

24 mei 2002

Door de moord op Pim Fortuyn werd ander nieuws overschaduwd. Dit nieuwsbericht werd toen maar even niet geplaatst maar we wilden het onze lezers toch niet onthouden. 9 mei werd namelijk de eerste Milton Friedmanprijs uitgereikt. De prijs, $500.000 contant, is vernoemd naar de gerenommeerde econoom en Nobelprijswinnaar. Er ging meteen al wat fout want de Engelse ontwikkelingseconoom Peter Beans die de prijs in ontvangst zou moeten nemen overleed enkele dagen daarvoor op 2 mei op 86-jarige leeftijd.

Gelukkig wist Bauer al welke eer hem ten deel zou vallen en had zijn toespraak voor de inontvangstname al voorbereid. De prijs is bedoeld voor de man of vrouw die zich in hoge mate heeft ingezet voor de vooruitgang van menselijke vrijheid (nu de dieren nog). Het Amerikaanse Cato instituut, dat zich zelf ook al meer dan 25 jaar inzet voor een vrijere wereld maakt deel uit van de organisatie. Waar het geld vandaan komt is vooralsnog onduidelijk. Wie weet maakt Meervrijheid ook een kansje in 2060. Het is maar te hopen dat men dan inflatiecorrectie heeft toegepast anders zou de poedelprijs op een fancy fair wel eens meer waard kunnen zijn.

Op de quotespagina staan enkele rake uitspraken van Dhr. Friedman.

Friedman wist de noodzaak van economische, politieke en individuele vrijheid voor een groot publiek inzichtelijk te maken. Hij had begin jaren 80 zelfs een eigen TV serie genaamd "Free to Choose". Daarin gaf hij bv. aan op welke manieren geld uitgegeven kan worden en waarom de resultaten zo slecht zijn wanneer de overheid dat voor haar onderdanen doet.

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl