Ban de boerkawet

Door Henk Steenhuis

30 november 2006

Waarom zou de boerka in de ban moeten? De Tweede Kamer pleitte hier al eerder voor en nu heeft het kabinet besloten het parlement te volgen, op voorspraak van minister Verdonk. Dat was ongetwijfeld een stunt, zo vlak voor de verkiezingen, maar het heeft de VVD niet echt geholpen.

Want waarom zou de boerka in de ban moeten? Wie solliciteert met een tent op haar hoofd, krijgt toch geen baan. En wie ermee naar de disco gaat, krijgt geen leuke vriend. En wie met een boerka achter het stuur zit en zo een gevaar op de weg vormt, kan een bekeuring krijgen. Bij deze overwegingen hebben we nog niet stilgestaan bij de omvang van dit zogenaamde probleem. Want ik kan me eerlijkgezegd niet heugen in Nederland een vrouw(?) met boerka te hebben gezien. Niet van dichtbij, niet van veraf en ook niet op de tv. Nou ja, behalve dan de doodenkele keer dat in een of ander programma de boerka ter sprake komt.

Wat moeten moslims wel niet denken van zo’n maatregel? Het zal ze met recht achterdochtig maken. Want welbeschouwd is moslims pesten de enige reden. Nou is het goed om mensen te pesten, desnoods hele bevolkingsgroepen, en dat keer op keer, maar om de hier wonende moslims nog eens onder de neus te wrijven dat ze achterlijk zijn, lijkt me een heilloze actie. Enige terughoudendheid inzake bemoeienis met andermans religieuze en als heilig ervaren beginselen kan wel degelijk worden opgevat als een beschaafde geste.

Veel zonderlinge types (hashrokers, punks, junks, krakers, tokkies, dierenbevrijders, boerkadraagsters) kunnen jaren achtereen zonderling zijn, omdat ze leven op kosten van de staat.
Nee, het is een recht om zelf uit te kunnen maken hoe je je kleedt. Daar heeft minister Verdonk of wie dan ook helemaal niets over te zeggen. Wat niet wegneemt dat het natuurlijk verschrikkelijk moet zijn om met een boerka over straat te gaan. En om getrouwd te zijn met een man die wil dat je er een draagt. Maar gelukkig is hier op een andere manier iets aan te doen.

Veel zonderlinge types (hashrokers, punks, junks, krakers, tokkies, dierenbevrijders, boerkadraagsters) kunnen jaren achtereen zonderling zijn, omdat ze leven op kosten van de staat. Zo blijven ze verstoken van enige activiteit op de arbeidsmarkt en dat is jammer. Want op de arbeidsmarkt staan mensen doorgaans bloot aan redelijke eisen die werkgevers en collega’s stellen. Werken is de beste manier om eigenaardig gedrag en idiote denkbeelden te corrigeren. Het zou daarom goed zijn als Verdonk & co zich eens afvragen hoe ze de huidige verzorgingsstaat gaan saneren. Dat is om heel veel redenen goed, niet in de laatste plaats voor het Hollandse straatbeeld.

Henk Steenhuis

Deze editorial werd gepubliceerd op de website van HP/De Tijd, week 47, 2006

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl