Nodeloze overheid

Door Eugene Roorda

27 november 2006

De kiezer heeft zich uitgesproken maar waar heeft die kiezer zich nou voor uitgesproken? Volgens mij kunnen we kiezen wat we willen maar blijft het politieke systeem gewoon in stand.

Dat systeem dateert van 100 jaar terug en is sinds toen qua aard en systematiek niks veranderd. Inclusief de bureaucratie, de oeverloze processen en procedures en vooral: het geklets over niks. Procenten en promillen praat dat nauwelijks invloed heeft op ons leven van alledag.

We hebben naar mijn smaak een chronisch falende overheid, omdat die overheid is stil blijven staan. En zich nooit heeft aangepast aan de wereld van nu, het tijdsgewricht van nu, en de mensen van nu. Laat staan aan de dromen en behoeftes van die mensen van nu.

Den Haag fungeert nog altijd als een dorpsraad maar dan in een hoog ontwikkelde samenleving. In een samenleving zonder grenzen dat ook. Waar mensen via de technologie met de hele wereld contact hebben, zaken doen, relaties onderhouden, en hun eigen bestaan vormgeven.Daarin speelt de overheid géén enkele rol.

En welk poppetje straks in het Catshuis zit - of wie met wie regeert - dat maakt volgens mij géén enkel verschil. Nou ja, behalve als een man als Pieter Winsemius daar zou zitten dan krijg je volgens mij wél een ander verhaal.

Maar we hebben niet alleen een falende overheid, we hebben naar mijn smaak zelfs een nodeloze overheid. Onnodig in de letterlijke betekenis. De macht is allang aan de markt – dus aan ons allen - en de vraag is of dat nou zo vreselijk is.

Wat Philips of Albert Heyn of H&M doen heeft meer invloed dan wat eruit Den Haag sijpelt. Omdat die ondernemingen met dingen komen die ons leven verrijken, we daar gelukkiger van worden en dat is wat we willen (en ook mogen)

Natuurlijk wil de markt geld verdienen maar die doet daar wat voor terug, iets wat je van de overheid nauwelijks kunt zeggen. Er is geen ruil, geen beloning, en zelfs geen inspiratie. Ondernemingen bieden dat wel en bovendien kun je die erop afrekenen. Als je niet presteert, dan motten de mensen je niet meer.

De vraag is dus of Den Haag nog lang een rol speelt in de komende decennia. En wat die bijrol precies inhoudt.

Eugene Roorda

Eugene Roorda is directievoorzitter/partner van Roorda Reclamebureau. Hij is iedere vrijdag te beluisteren om 6.50, 7.50 en 8.50 uur op BNR Radio.

Deze tekst is van de radiocolumn van vrijdag 24 oktober 2006 voor BNR Radio. Hier vindt u alle columns van Eugene Roorda.


Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl