Pamela exit

Door Pamela Hemelrijk

23 november 2006

Het lijkt wel of het mijn noodlot is dat ik altijd uitgerekend op verkiezingsdag door mijn bazen aan de dijk word gezet. De eerste aangetekende brief van het Algemeen Dagblad (met de sommatie om mijn geweigerde column van Theo zijn site af te halen - of anders!) plofte op 15 mei 2002 op de mat. En nu ...

En nu heeft de Metro ook al de Dag Van De Democratie uitgekozen om de samenwerking met mij op te zeggen "vanwege een inhoudelijke koerswijziging van de krant". Welk een fraaie symboliek! Het lijkt wel een stuiversroman.

Ik voelde de bui al maanden hangen, en het is bijna een opluchting dat de hoofdredactie eindelijk open kaart speelt. De "koerswijziging" waar ze vermoedelijk op doelen diende zich al aan in de editie van afgelopen dinsdag, met drie knalrooie advertenties ("Stem PvdA!") op de voorpagina, een hoofdartikel getiteld "Balkenende exit", en een vette kop over twee pagina's: "Wie niet stemt, moet de komende vier jaar zijn bek houden".

Ik zal de koerswijziging met belangstelling blijven volgen, en troost mijzelve met de wetenschap dat ik geheel in de geest van ons Theo heb gehandeld, door alle ouderwetsche media tegen mij in het harnas te jagen. Daar mag ik best wel een beetje trots op zijn, vind ik zelf.

Ondertussen zijn er op internet waarachtig al sites die elkaar in de haren vliegen over de exclusieve rechten op mijn proza. Jammer dat er in de underground press geen droog brood te verdienen valt. Anders had ik ze tegen elkaar op kunnen laten bieden.

Nu ziet het er toch naar uit dat ik een ander vak zal moeten kiezen, op mijn ouwe dag. Suggesties zijn welkom.

Pamela Hemelrijk


Over de auteur

Pamela Hemelrijk (1947 - 2009) heeft twaalf jaar voor het ANP gewerkt als algemeen verslaggeefster, en tien jaar voor het Algemeen Dagblad, als feature-reporter en columniste.

Steeds meer conflicten met de hoofdredactie wegens het buiten hangen van de vuile was, en censuur op columns. Kreeg in 1995 een verbod om nog langer columns te schrijven over Srebrenica. (Hoofdredacteur: "Jij altijd met je gezeur over de waarheid, de hele waarheid en niets dan de waarheid; wij moeten hier een krant maken ja? Wij hebben hier te maken met de orde van de dag ja?")

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl