Politici grote winnaars verkiezingen

Door Redactie

23 november 2006

DEN HAAG- Na maanden van agressief campagne voeren en nadat meer dan 99 procent van de stemmen geteld zijn, is het duidelijk dat politici de grote winnaars zijn van de parlementsverkiezingen. Alle 150 zetels in de Tweede Kamer gingen naar politici.

Prominente politici uit het hele land vieren de verkiezingsuitslag. Ondanks het feit dat analytici al maandenlang een grote overwinning voorspelden, en de eerste exit-polls ook gunstig leken, overtroffen de politici zelfs hun eigen verwachtingen door maar liefst 100 procent van de stemmen binnen te halen.

"Het is een goede avond om een politicus te zijn", sprak Ciska Joldersma, een kandidaat- Tweede Kamerlid uit Tilburg. "Het Nederlandse volk heeft gesproken en ze hebben unaniem gezegd: 'Wij willen dat gekozen vertegenwoordigers dit land leiden.'"

"We hadden verwacht dat politici op veel plaatsen als winnaars uit de bus zouden komen, in Noord-Brabant, Zeeland, Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland, Groningen, Flevoland en Utrecht", zo sprak een hoogleraar politicologie. "Maar dat ze ook in het diepe zuiden van Limburg en tegelijkertijd in de stedelijke gebieden in de Randstad alle stemmen zouden krijgen, is buitengewoon.”

“Zelfs in die plaatsen waar het er tot het laatste moment om spande, wonnen politici uiteindelijk toch met overmacht," zo voegde hij eraan toe.

"Het lijkt erop dat politici ook in de toekomst voorbestemd zullen zijn het politieke discours te bepalen."
Deze resultaten zijn de meest unanieme sinds de vorige, lokale, verkiezingen begin dit jaar, toen politici ook overal overwinningen boekte, net als bij de verkiezingen daarvoor van drie jaar terug.

Politici slaagden erin om mensen van alle economisch en etnische groepen aan te spreken, evenals beide seksen en alle leeftijdsgroepen, en ze hadden net zoveel succes onder linkse als onder rechtse kiezers.

Politici slaagden er ook in om de campagne te domineren voor zover het ging om de onderwerpen waarover gesproken werd: de vergrijzing, de hypotheekrenteaftrek, kinderopvang, inkomensverdeling, enzovoorts.


"Het lijkt erop dat politici ook in de toekomst voorbestemd zullen zijn het politieke discours te bepalen," sprak politicoloog Hans van Praag. "Deze overwinning zou hen in staat moeten stellen om hun eigen politieke agenda vrijwel ongehinderd door te voeren, om meer wetten te maken, de belastingen te verhogen en om andere politici te benoemen op hoge posten bij overheids- en semioverheidsinstituten.

"Wellicht is het nog te vroeg om het met zekerheid te zeggen, maar het lijkt erop dat we binnenkort ook weer een politicus in het Torentje kunnen verwachten", zo sprak Van Praag.

Ondanks de angst dat het falen van politici de afgelopen decennia op de gebieden van onderwijs, integratie, de oorlog in Irak, gezondheidszorg, twee politieke moorden, de Betuwelijn, de invoering van de euro, enzovoorts, hen bij deze verkiezingen parten zouden spelen, slaagden politici er toch weer in het vertrouwen van de burgers te winnen.

"De afgelopen jaren ben ik teleurgesteld geraakt in de prestaties van politici [...] maar eerlijk gezegd, toen ik op het stembiljet keek, zag ik geen enkele andere keuze"
"Het feit dat geen enkele niet-politicus zelfs maar meedeed aan de verkiezingen is bewijs dat het Nederlandse volk wil dat politici hen regeren in onrustige tijden zoals de onze." zo sprak Van Praag. "Data uit het verleden suggereren ook dat het Nederlandse volk ook in rustige tijden, en eigenlijk altijd, elke twee jaar, vertrouwen in politici stelt.

Sommige kiezers zoals de in Breugel geboren en getogen Bas van de Ven, die in de jaren '70 voor de eerste keer stemde, noemen de uitslagen van de jongste verkiezingen echter 'business as usual".

"De afgelopen jaren ben ik teleurgesteld geraakt in de prestaties van politici, maar ik bleef maar voor ze stemmen uit een gevoel van loyaliteit," zei Van de Ven. "Deze keer zwoor ik echter dat ik op iemand anders zou stemmen, maar eerlijk gezegd, toen ik op het stembiljet keek, zag ik geen enkele andere keuze."

Dit artikel is een vrije vertaling van Politicians Sweep Midterm Elections uit het satirische fake news tijdschrift The Onion. Vertaling door Koen Swinkels van Stichting MeerVrijheid.


Gerelateerde links:
- Theo Kars: Niet stemmen, maar spreken
- De stembus vs. het marktplein
- Henry Sturman: Misvattingen rond verkiezingen
- Waarom slechte mensen regeren
- Libertarisch ManifestStichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl