Milton Friedman overleden

Door Redactie

17 november 2006

Donderdag 16 november 2006 overleed Milton Friedman, econoom, Nobelprijswinnaar, en schrijver van vele boeken over economie en de vrije markt. Friedman heeft enorm veel gedaan om de argumenten voor vrijheid te populariseren (zijn documentaire "Free to choose" is te zien via Google Video) en MeerVrijheid heeft dan vaak stukken van en over hem gepubliceerd. De familie Friedman zal echter via zijn nageslacht doorgaan met het verdedigen van vrijheid. Zowel zijn zoon David als zijn kleinzoon Patrick delen zijn libertarische ideeën en verspreiden die via boeken en het internet. Milton Friedman zal gemist worden.Via een potlood toont Milton Friedman de opmerkelijke kracht van de vrije markt

Quotes:

"I would like to be a zero-government libertarian."

"Er is niets wat zoveel schade aanricht als goede bedoelingen"

"Neem nou sociale zekerheid. De jongeren hebben altijd bijgedragen om de ouderen te steunen. Vroeger hielpen de jongeren de ouderen uit plichtsbesef en een gevoel van liefde. Zij dragen nu bij aan de steun van iemands anders ouders vanwege dwang of angst. De vrijwillige steun versterkte de familiebanden; de gedwongen steun verzwakte deze".

"Als we afstappen van vrijwillige samenwerking en proberen goed te doen door dwang uit te oefenen, zal de slechte moraal van dwang triomferen over goede bedoelingen".

"De grote deugd van een vrije markt systeem is dat het niet geïnteresseerd is in de kleur van andere mensen; het geeft niet om iemands religie; het maakt zich alleen zorgen of ze iets kunnen produceren wat mensen willen kopen. Het is het meest effectieve systeem dat we kennen om mensen die elkaar haten in staat te stellen met elkaar om te gaan en elkaar te helpen."

"Niets is zo permanent als een tijdelijk overheidsprogramma"

"Het is overduidelijk dat vrije immigratie niet samen kan gaan met een verzorgingsstaat"

"Een samenleving die gelijkheid prefereert boven vrijheid zal geen van beiden bereiken"

TANSTAAFL - "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch." Wordt ten onrechte toegeschreven aan Friedman. Schijnt door science-fictionschrijver Robert Heinlein bedacht te zijn hoewel anderen beweren dat de uitdrukking al in de 19e eeuw werd gebruikt.

"Alleen de overheid kan uitstekend papier ter hand nemen, het bedrukken met perfecte inkt en de combinatie waardeloos maken"

"Inflatie is de enige vorm van belasting die opgelegd kan worden zonder wetgeving."

"Achter de meeste argumenten tegen de vrije markt ligt een gebrek aan geloof in vrijheid zelf."

"We hebben een systeem dat in toenemende mate werk belast en inactiviteit subsidieert."

"The only business of business is business"

Gerelateerde links:
- Milton Friedman: Waarom de overheid het probleem is
- Kapitalisme en gelijkheid
- Friedman: 'De val van Enron is een ode aan de markt'
- Documentaire "Aan ons de keus" nu op internet
- Vier manieren om geld uit te geven
- Milton Friedman over gezondheidszorg
- De bron van vakbondsmacht

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl