Mogen Nederlanders niet klagen?

Door Redactie

3 mei 2002

Het gerenommeerde en enigzins politiek correcte weekblad The Economist wijdt een heel Survey aan Nederland. Het blad stelt dat Nederlanders niet zo zouden mogen klagen als ze nu doen. In andere Europese landen, o.a. het Verenigd Koninkrijk, is het slechter gesteld met het openbaar vervoer en de gezondheidszorg. Hier dan toch maar even 5 redenen om wel te klagen.

1.) De trend qua veiligheid, gezondheidszorg en onderwijs is neergaands. Klagen zou kunnen voorkomen dat deze trend doorzet. Een vergelijking met het buitenland zoals de Economist doet is waarschijnlijk niet op z'n plaats. Burgers vergelijken namelijk hun situatie met 8 jaren geleden.

2.) Veiligheid is de belangrijkste taak van een overheid. Mede omdat de overheid daar een monopolie op heeft. Zelfs de overheid is het erover eens dat de veiligheid is verminderd in de afgelopen 8 jaren. Kiezers klagen misschien niet zozeer over het algemene beleid maar meer over specifieke belangrijke sectoren. The Economist, groot voorstander van ongebreidelde immigratie, spendeert echter een half zinnetje aan de criminaliteit en schrijft dat meer dan de helft van de Nederlandse gevangenispopulatie van buitenlandse origine is.

3.) Vrijwel niemand op aarde zou mogen klagen. Er zijn altijd andere landen waar het slechter gaat. In het Verenigd Koninkrijk gaat het misschien slechter dan in Nederland. Maar Britten mogen ook niet klagen want het gaat in de Sowjet-Unie nog slechter. Klagen is dan voorbehouden aan de armste landen ter wereld die geteisterd worden door oorlog en hongersnood.

4.) Kiezers mogen uiteraard klagen wanneer het gebodene hun niet bevalt. De overheid heeft een monopolie op onderwijs, gezondheidszorg en veiligheid. Burgers kunnen feitelijk niet naar een andere aanbieder van deze diensten. Klagen is het enige wat ze kunnen. De regering vindt dat burgers wel mogen klagen over bedrijven als UPC maar niet over de regering. Toch kan iedereen elk moment een andere breedbandaanbieder kiezen maar geen andere regering. Een andere regering kan alleen eens per 4 jaren waarbij aangemerkt moet worden dat de keuze dan zeer beperkt is en je nog maar moet wachten of je de meerderheid achter je krijgt.

5.) In andere landen zijn overheidsdiensten wellicht nog slechter. Maar de Nederlandse burger betaalt een vermogen voor die diensten. Waarschijnlijk meer dan in veel andere landen aangezien de belastingdruk in Nederland een van de hoogsten is in de wereld. Uiteraard mag het gebodene dan ook beter zijn. De burger dient druk op de ketel te houden om zo waar voor zijn geld te krijgen én houden.

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl