Documentaire "Aan ons de keus" nu op internet

Door Redactie

23 augustus 2006

Begin jaren tachtig was Nederland in een aantal opzichten veel collectivistischer dan nu. Dienstplicht bestond nog, commerciële omroepen waren verboden (het Veronica-schip was in 1974 'tot zinken gebracht') en iedereen keek naar de twee staatsomroepen en het staatsjournaal. Shirt-reclame in het profvoetbal was verboden.

De CPN zat nog in het parlement en je kon onbeschaamd communist zijn en de ellende die Sowjet-Unie heette prijzen. De PvdA wilde nog banken en industrieën nationaliseren. Het ondernemerschap werd gewantrouwd terwijl het ambtenarenbestaan status verleende. Met andere woorden, het was een tijd waarin het libertarische geluid zelfs voor de liberaalste VVD-er bizar in de oren moet hebben geklonken.

Toch zond in die tijd de TROS de Amerikaanse documentaireserie "Aan ons de keus" uit die als buitengewoon radicaal werd beschouwd en waar menig sociaal-democraat zich vreselijk aan geërgerd moet hebben. Daarin pleitte de libertarische econoom Milton Friedman (die een paar jaar daarvoor de Nobelprijs voor economie had ontvangen) voor een verregaande liberalisering van de markt, lagere belastingen en een terugtredende overheid. Zelden werd er toen zo openlijk gevloekt in de collectivistische kerk.


Hong Kong


De serie, die Friedman zelf presenteert, is een vervolg op het gelijknamige boek dat hij samen met zijn vrouw schreef en gaat in op de voordelen van de vrije markt voor o.a. gezondheidszorg, arbeid en huisvesting. Friedman maakt de kijkers duidelijk waarom de interventie van de overheid op vrijwel elk gebied schadelijke gevolgen heeft.

De verdienste van de inmiddels 94-jarige Friedman was dat hij op heldere en boeiende wijze zijn ideeën over vrijheid uitdroeg en de voordelen ervan voor een breed publiek inzichtelijk maakte. Weliswaar is inmiddels de dienstplicht afschaft en de PvdA gelooft niet meer in het nationaliseren van banken maar de argumenten tegen overheidsinterventie zijn onverminderd nodig. Daarom is het mooi dat we nu niet hoeven te wachten tot een staatsomroep een herhaling uitzendt want dankzij de vrije ideeënverspreiding van onze bondgenoot Internet kan sinds enkele weken iedereen de serie zien op >The Idea Channel en Google Video.

Originele serie uit 1980: "Free to Choose" by Milton Friedman
Geactualiseerde serie uit 1990:
Charlie Rose Show (in zwartwit):

Frank Karsten

Met dank aan Zapf voor de tip.

Gerelateerde links:
- Milton Friedman: Waarom de overheid het probleem is
- Kapitalisme en gelijkheid
- Friedman: 'De val van Enron is een ode aan de markt'

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl