De succesvolle boomtowns

Door Mike Ackermans en Edin Mujagic

11 oktober 2006

Er zijn duizenden belastingparadijzen, vrijhandelsgebieden en regelvrije zones in de wereld. Ook Europa kent ze in bepaalde vormen, zoals Ierland, Monaco en Luxemburg. Dit zijn de meest tot de verbeelding sprekende regelvrije zones ter wereld.

Dubai
De stadstaat van sjeik Mohammed Maktoum is de plek met de hoogste economische activiteit ter wereld

De Verenigde Arabische Emiraten, waar Dubai onder valt, kennen meerdere speciale economische zones, zoals Dubai Internet City, Dubai Media City, Dubai International Financial Center, Jebel Ali vrije zone (logistiek) en Dubai Studio City. Binnenkort komt daar een zone bij waar gezondheidszorg centraal zal staan, de Dubai Healthcare City.

Bedrijven kunnen in de speciale economische zone opereren zonder restricties die elders in de Verenigde Arabische Emiraten gelden. Door de komst van bedrijven en de geboorte van nieuwe ict-bedrijven telt de internetzone inmiddels meer dan 700 ondernemingen, die samen meer dan 10.000 mensen in dienst hebben. Onder meer Microsoft, IBM, Oracle Corporation, PeopleSoft, SonyEricsson, Sun Microsystems, Cisco, Nokia en Siemens zitten in Dubai Internet City.

Daaromheen vestigen zich veel bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in consulting, verkoop, marketing en administratie. De aantrekkingskracht is zo groot dat bedrijven die zich in de zone willen vestigen nu op een wachtlijst komen omdat er onvoldoende kantoren zijn.

Dubai Media City is een regionale hub geworden voor reclame en productie van mediabedrijven. Onder meer BBC World, Al Arabia, CNN en Reuters hebben er hun faciliteiten.

De vrije economische zones in Dubai bieden onder meer het volgende aan bedrijven die zich vestigen in de zone:

• Superieure internet- en telecommunicatie infrastructuur tegen lage kosten

• Kantoorruimte tegen lage kosten

• Huisvesting, faciliteiten op het gebied van gezondheidszorg en opleiding

• Snel en makkelijk een bedrijf oprichten

• Snelle immigratieprocedures voor experts (binnen 24 uur klaar)

• Geen inkomsten- en winstsbelasting voor 50 jaar, geen BTW

• Geen beperkingen op het gebied van import of export, geen tarieven

• Minimale bureaucratie, one stop shop voor overheidsdiensten

• Economische groei in 2005: 16 procent, groei sinds 2000: 117 procent

Shenzhen
In het stedelijke gebied dat door Hongkong werd ontsloten, leven nu miljoenen Chinezen volgens westerse standaarden. China begon in 1979 met speciale economische zones. In dat jaar besloot de toenmalige leider Deng Xiaoping het land op beperkte schaal open te stellen voor het kapitalisme. Het eerste experiment begon in Shenzhen, een stadje in de buurt van Hongkong. En het werd een groot succes.

• Het aantal inwoners groeide van 70.000 begin jaren tachtig naar bijna 5 miljoen in 2005. Samen met de omgeving is het totaal bijna 13 miljoen

• De economie van de zone groeide vorig jaar met 15 procent

• Gemiddelde economische groei sinds 2000: 16,3 procent, hoger dan de groei van de totale Chinese economie


Shenzhen, centrum van de speciale economische zone in de provincie Guangdong, was aanvankelijk het antwoord van communistisch China op de vlakbij gelegen voormalige Britse enclave Hongkong, maar vormt nu het industriële achterland van die stad.


• Inkomen per hoofd ruim 7.000 dollar. De stad is daarmee koploper in China

• Shenzhen is de thuishaven van Huawei, een van de succesvolste Chinese hightech multinationals

• In 1979 telde het hoogste gebouw nog slechts vijf verdiepingen. Tegenwoordig torenen de gebouwen meer dan 200 meter boven de grond

Dit artikel is onderdeel van een langer artikel over vrijhandelszones in FEM Business dat gepubliceerd werd op 15 juli 2006

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl