Hoe de milieubeweging het milieu schaadt

Door Simon Rozendaal

14 juni 2006

De milieubeweging ís helemaal niet in het milieu geïnteresseerd. Het lezen van een berichtje in de New Scientist versterkt die opvatting weer eens.

U weet, de milieubeweging is fel tegen het gebruik van genetische manipulatie in de landbouw. Daar valt veel over te zeggen en dat doe ik in Elsevier dan ook al vele jaren.

Filistijnen
Om er één argument uit te lichten: door zich te verzetten tegen genetische manipulatie dupeert de milieubeweging de natuur in de Derde Wereld.

Immers, om de toenemende wereldbevolking te voeden, moet de productiviteit van de landbouw in de Derde Wereld omhoog: anders gaat de hele natuur daar, inclusief de tropische regenwouden, naar de filistijnen.

Welnu, genetische manipulatie kan helpen de productiviteit van de landbouw te verhogen.

Er is nog een argument, dat de milieubeweging zou moeten aanspreken: genetisch gemanipuleerde landbouwgewassen zijn ook nog eens goed voor het milieu.

Bt-gewassen
Dat betreft dan vooral de zogenoemde Bt-gewassen. Bt is de afkorting voor een bacterie (Bacillus thuringiensis) die insecten doodt. Welnu, in de Bt-gewassen zit een eiwit van deze bacterie en dat eiwit maakt planten voor insecten minder aantrekkelijk. En dus hoeft er minder insecticide te worden gebruikt.

Ik heb één keer met mijn eigen ogen mogen aanschouwen wat het effect van deze vorm van genetische manipulatie was. In Spanje, ergens in de buurt van Lérida.


Een testveld in China toont het verschil tussen GM maïs en normale maïs


Twee veldjes maïs, de een normaal, de ander met het Bt-gen. Het was ongelooflijk: de gewone maïs stond er verpieterd bij, de gemanipuleerde maïs was groot en fier.

Sneed je de stengels door, dan was het nog duidelijker. De niet-gemanipuleerde stengels waren zwart en beschimmeld. In het spoor van een insect (een soort stengelboorder) bleken allerlei rottingsbacteriën en schimmels meegekomen. De wel gemanipuleerde stengel was........

Lees de rest van dit artikel van Simon Rozendaal op Elsevier.nl

Gerelateerde links:
- Greenpeace: Say no to genetic engineering
- New Scientist over GM voedsel

Over de auteur

Simon Rozendaal is wetenschaps- journalist voor het opinietijdschrift Elsevier.

Op zijn weblog publiceert hij vaak prikkelende artikelen waarin hij o.a. de ongegronde paniekzaaierij van de milieubeweging bestrijdt.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl