Zweedse werkgevers: 'Neem geen voorbeeld aan ons'

Door VNO-NCW

23 mei 2006

Nederland moet in economisch opzicht vooral geen voorbeeld nemen aan Zweden. De hoge belastingen in Zweden leiden ertoe dat mensen maar weinig neiging hebben om te werken, te investeren of een bedrijf te beginnen. Dit zegt Krister Andersson, chef-econoom van de Zweedse werkgeversorganisatie Swedish Enterprise in een vraaggesprek met het VNO-NCW-opinieblad Forum van deze week.

Andersson zegt "enorm verbaasd" te zijn dat de Nederlandse PvdA-leider Wouter Bos onder andere Zweden noemt als voorbeeld van succesvol economisch beleid. "Het is erg moeilijk om hoge belastingen te combineren met een dynamische economie", aldus Andersson. Zweden kampt met een veel grotere werkloosheid dan Nederland. "De loonkosten voor laagopgeleiden, jongeren en nieuw aangekomen immigranten zijn bijna net zo hoog als voor ervaren werknemers."

Bovendien zou Zweden het hoogste ziekteverzuim van Europa hebben. Dat komt volgens Andersson door het ontbreken van financiële prikkels om ziekteverzuim tegen te gaan én doordat tijdgebrek veel stress veroorzaakt. Mannen én vrouwen hebben in Zweden doorgaans een voltijdbaan. "En zelfs mensen met hoge inkomens kunnen zich geen huishoudelijke hulp veroorloven."

Zweden heeft, aldus Andersson, het gebrek aan dynamiek in de economie gecorrigeerd met herhaalde devaluaties van de kroon, de nationale munt. Deze devaluaties waren bedoeld om de concurrentiepositie van Zweedse exporteurs op peil te houden, maar hadden als neveneffect dat de binnenlandse koopkracht ging dalen. Andersson: "Sinds 1990 is de Zweedse kroon ten opzichte van de Nederlandse gulden, en later de euro, met 23 procent in waarde gedaald (…) Men is er met dit beleid of efficiënte wijze in geslaagd om de Zweedse bevolking armer te maken."

Dit artikel komt van de VNO-NCW website

Gerelateerde links:
- Walter Block - Werk en werkloosheid: een inleiding
- VNO-NCW: Het beloofde land bestaat niet

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl