Weg met dat Nederlandse negativisme

Door Simon Rozendaal

17 mei 2006

In de jaren zestig en zeventig kregen mannen van middelbare leeftijd aan de lopende band hartaanvallen. Het heette de managersziekte, maar ook loodgieters en groenteboeren werden getroffen. Iedereen kende destijds wel iemand die aan een hartaanval was overleden of er ternauwernood een had overleefd.

Dat is voorbij. Sinds 1970 is de kans dat mannen aan een hartaanval overlijden gehalveerd. Gehalveerd!

Dat is spectaculair nieuws. We zijn er in geslaagd om het grote gezondheidsprobleem van toen aan te pakken. We zijn gezonder gaan eten, minder gaan roken en wetenschappers hebben slimme medicijnen ontwikkeld zoals de statines die het cholesterolgehalte omlaag brengen.

Je zou verwachten dat dit fantastische nieuws met koppen van chocoladeletters op de voorpagina’s van alle kranten zou staan en de opening van de tv-journaals zou zijn. Per slot van rekening is het net zoiets als over veertig jaar blijkt dat een van de belangrijkste problemen van vandaag – bijvoorbeeld het islamitisch terrorisme – verdwenen zou zijn.

Doodsoorzaak
Maar nee hoor, wat staat er in de kranten – en, eerlijk is eerlijk, ook op deze website – als nieuws? Dat kanker de belangrijkste doodsoorzaak van mannen is geworden. Dank je de koekoek.

Als de grootste doodsoorzaak wordt gehalveerd, dan neemt op een gegeven moment doodsoorzaak nummer twee de koppositie over. De sterfte aan kanker is niet gestegen maar in de afgelopen decennia ook gedaald, zij het minder sterk.

Lees de rest van deze column van Simon Rozendaal op de website van Elsevier

Gerelateerde link:
- Julian Simon: Wedden dat alles steeds beter gaat?

Over de auteur

Simon Rozendaal is wetenschaps- journalist voor het opinietijdschrift Elsevier.

Op zijn weblog publiceert hij vaak prikkelende artikelen waarin hij o.a. de ongegronde paniekzaaierij van de milieubeweging bestrijdt.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl