Filmtip: V for Vendetta

Door Redactie

23 maart 2006

In de V.S. is de film al geruime tijd in de bioscoop te zien maar in Nederland kan hij vanaf 30 maart op het grote doek worden bewonderd. V for Vendetta is volgens sommigen een libertarisch/anarchistische film en draagt de veelbelovende subtitel "People should not be afraid of their governments. Governments should be afraid of their people."

In deze tijd waarin veel mensen nog het grote heil van de overheid verwachten is zo'n film uiteraard zeer welkom. De film speelt in een toekomstig totalitair Engeland en gaat over de strijd van de gemaskerde held "V" (Hugo Weaving) tegen de almacht en terreur van de staat (geleid door Adam Sutler die wordt gespeeld door de bekende John Hurt). "V" krijgt er een bondgenoot bij in de persoon van Evey (Natalie Portman) als hij haar heeft gered uit de handen van de politie.

De Amerikaanse libertariër Butler Shaffer recenseerde de sci-fi/actie-thriller op LewRockwell en was er zeer over te spreken. Hij noemt het een anti-state masterpiece en schrijft: From a libertarian/anarchistic perspective, this film is for real!. Maar ook zonder het anti-overheidselement is de film volgens hem een genot en waard om gezien te worden, zelfs als hij zou gaan over de doffe ellende die scheiden heet.

Maar niet alleen Shaffer is enthousiast, ook de mensen op de Internet Movie DataBase betuigden hun waardering voor de film waardoor deze prompt in de top 250 belandde. Wie dat alles nog onvoldoende aansporing vindt om straks aan het loket een kaartje te bemachtigen kan misschien overgehaald worden door de melding dat het script voor de film werd geschreven door de bekende gebroeders Wachowski die voorheen tekenden voor de filmhit The Matrix.

Wellicht is het enige minpunt van de film dat de helden ervan niet strijden tegen de westerse christen/liberaal/sociaal-democratieën maar wachten tot de machthebbers nog totalitairdere trekken krijgen. Onze regeerders bepalen immers wat burgers mogen zeggen, nemen het halve inkomen af, bestraffen slachtofferloze acties, en treden bij vrijwel alle transacties tussen mensen bemoeizuchtig en schadelijk op. In dat geval had de film over het heden kunnen gaan en zou Tony Blair op het doek alleen zichzelf hoeven spelen.

Gerelateerde links:
- V for Vendetta op IMDB
- De officiële site van de film
- Butler Shaffer over de film

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl