Keuzevrijheid: waarom is Vadertje Staat er niet om voor ons te kiezen?

Door Bart Croughs

17 maart 2006

Niet alle tegenstanders van de toenemende keuzevrijheid zijn intellectuelen.

Er bestaan ook gewone mensen die er niets van moeten hebben. NRC Handelsblad liet onlangs twee van deze gewone mensen aan het woord: Dimitri en Angelique van der Heiden uit Rotterdam.

'Behalve de financiering van de crèche moeten we ook nog onze zorgverzekering, energie, telefoon en kabel kiezen,' klaagt Angela. Dimitri valt haar bij: 'Je moet op het werk scherp zijn, maar als we thuis komen, moeten we ook scherp zijn. We moeten alles superkritisch beoordelen.'

Deze houding doet sterk denken aan die van de Oostblokkers die na de val van de Muur voor het eerst het Westen bezochten. Ze raakten vaak volledig overweldigd en geparalyseerd als ze in een supermarkt kwamen. Wat een keuze! Hoe moesten ze in ’s hemelsnaam kiezen uit zoveel mogelijkheden? In hun vaderland had de overheid die keus altijd voor ze gemaakt. Er was één soort wc-papier, één soort shampoo, enzovoorts. De nieuwe vrijheid kwam als een grote schok.

Net zo vergaat het de Nederlandse intellectuelen en andere mentaal minder weerbare types, nu de Nederlandse overheid een voorzichtig begin heeft gemaakt de economie van z’n ergste Sovjet-trekken te ontdoen. Shampoo en wc-papier kiezen is voor niemand een probleem, maar nu moet er opeens gekozen worden voor zorgverzekering, energie, kabel en telefoon. Dat is nieuw. Wat een stress! Waarom is Vadertje Staat er niet om voor ons te kiezen?

Deze reactie is niet echt onbegrijpelijk: als je altijd als een kind bent behandeld, dan loop je het risico dat je op den duur gaat infantiliseren. Toch is er geen reden tot klagen. Aangeleerde hulpeloosheid kan ook weer worden afgeleerd. Volwassen worden is niet altijd even makkelijk, en het valt soms niet mee de Sovjet-mens in je af te schudden, maar het is de moeite waard. Ook de Oost-Europeanen zijn gewend geraakt aan hun vrijheid, en inmiddels willen ze niet anders meer.

Kortom, intellectuelen, burgers en buitenlui: even doorbijten, en je zult zien, het duurt niet lang en je wilt niets anders meer. Je gaat misschien zelfs wel naar meer verlangen!

Bart Croughs

Over de auteur

Bart Croughs (1966) is een van de vruchtbaarste libertarische geesten van Nederland. Hij is afgestudeerd in de filosofie en was voorheen hoofdredacteur van het tijdschrift "Reactie".

Bart Croughs schreef het boek "In de naam van de vrouw, de homo en de allochtoon". U kunt het bestellen bij Lulu.com of delen ervan hier lezen. Het is een humoristische en felle aanval op het links intellectuele denken in Nederland en legt op zeer leesbare wijze de inconsequenties ervan bloot.

Verder schreef hij voor Playboy zijn eigen column in de periode van maart 1997 tot en met augustus 1998. Gedurende enkele jaren had Croughs een column in het opinieweekblad HP/de Tijd.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl