Arm en Rijk

Door Redactie

24 januari 2006

Terwijl de één in de rij staat voor de voedselbank, dineert de ander voor het goede doel. Is de Nederlandse verzorgingsstaat iets van vroeger en wordt de kloof tussen rijk en arm steeds groter? In de derde aflevering van De Toekomst een portret van de nieuwe armen en hun weldoeners.

Heeft Nederland in 2020 inderdaad een 'leger' van twee miljoen kanslozen, zoals minister De Geus in 2004 voorspelde? Hoe moeten de laaggeschoolde werknemers, de werklozen en de mensen die nauwelijks Nederlands spreken gaan rondkomen in de toekomst, wanneer de verzorgingsstaat tot een minimum teruggebracht is en het eenvoudige werk naar het buitenland is verdwenen?

De libertariërs van de stichting MeerVrijheid zijn in ieder geval duidelijk: de verzorgingsstaat kweekt hulpelozen, maar straks moeten burgers weer leren zelfredzaam te zijn. En mocht het met de zelfredzaamheid niet helemaal lukken, dan kunnen de rijken van straks een handje helpen. Want de bedragen die er nu aan premies worden betaald, kunnen dan aan liefdadigheid besteed worden. Voor de echte pechvogels.

Regisseur Sunny Bergman bezocht de voedselbank in Helmond, waar de armen van nu al afhankelijk zijn van particulier initiatief. De oprichters vertellen dat de klantenkring binnen een half jaar verdubbeld is, omdat de armsten nu al niet meer kunnen rondkomen. En dus schiet de Koninklijke Nederlandse Jaagvereniging 1200 fazanten voor de Helmondse minima.

Maar is filantropie wel een uitkomst? Hoe structureel kan liefdadigheid zijn? Worden straks alleen gelovige armen geholpen omdat de weldoeners eisen gaan stellen aan de hulp? Op een liefdadigheidsgala ten bate van de Cliniclowns wordt duidelijk dat de gulle gevers er ook vooral voor hun netwerk zitten.

De Toekomst schetst een beeld van de armen van straks. Zijn ze hulpeloos gemaakt, zijn ze verwend of kunnen ze werkelijk geen kant op?

maandag 23 januari 2006 19:45 Net 3
zaterdag 28 januari 2006 14:20 Net 1 (Herhaling)

Camera: Sunny Bergman
Camera fictiescene: Rob Hodselmans
Acteur fictiescene: Rene Krijger
Geluid: Joris van Ballegooien, Milika de Jonge, Benny Jansen en Bram Meindersma
Research: Tjitske Holtrop, Hellen van Schelven, Frank Theunissen
Productie: Mariska Schneider
Montage: Milika de Jonge
Regie: Sunny Bergman

Gerelateerde links:
- VPRO: De toekomst
- Interview met Toine Manders van de Libertarische Partij op de VPRO-site

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl