Soort zoekt soort

Door Pamela Hemelrijk

22 december 2005

Zelfs de NRC schrijft tegenwoordig wel eens dat Nederland een bananenrepubliek is geworden, maar tegelijkertijd heeft het bewieroken van politici ongekende hoogten bereikt. Die dingen gaan nou eenmaal vaak hand in hand, zoals u weet. Om hun geschonden imago op te vijzelen nemen onze autoriteiten nu hun toevlucht tot Miss-verkiezingen: de Grootste Nederlander, de Politicus Van Het Jaar, de Beste Burgemeester Sinds 25 Jaar, het Populairste Kamerlid, de Beste Premier Sinds Mensenheugenis, de Beste Ambtenaar Sinds De Oerknal, en ga zo maar door. Straks gaan ze elke zaterdag een aantrekkelijk jong parlementslid uitroepen tot Snoepje Van De Week, wat ik u brom. En die domme blondjes maar glimlachen, en pleiten voor “World Peace”.

Mag ik het nou nog één keer zeggen? Die leeghoofden hebben veel te veel macht! Zij mogen beslissen waar de helft van ons nationaal inkomen aan moet worden besteed. Dat is je reinste waanzin! Daarmee geef je uitgerekend notoire intriganten, opportunisten en egotrippers, die overal de ballen verstand van hebben, zelf nog geen frietenkraam draaiend kunnen houden, en die zich (op onze kosten!) door professionals laten trainen in het creatief liegen, het beheer over 256,9 miljard euro per jaar! (Bron: CIA World Factbook, 2004.)

Dat is vragen - wat zeg ik? – dat is sméken om corruptie! Dat is, om in hun eigen bargoens te blijven, faciliterende randvoorwaarden realiseren voor de implementatie van een nationaal corruptiestimulatiebeleid! Iedere boerenkarhengst begrijpt dat! Een kind kan het zien! Een blind paard kan het zien! Jules de Corte kan het zien! Waarom wordt het dan nooit eens gezegd?

De officials die die geconfiskeerde miljarden mogen besteden aan defensie-orders en stadsuitbreidingen en prestige-objecten, die komen per definitie in aanraking met de mafia. Waar miljarden van hand tot hand gaan, daar is de mafia. Waar wapenhandel is, daar is de mafia. Dat weet u toch net zo goed als ik? Waar moet de mafia zich anders ophouden? In de zilveruitjes-sector?

Er zijn eigenlijk maar drie categorieën die met miljarden kunnen schuiven: hele rijke mensen, politici en mafiosi. En die komen dus onvermijdelijk met elkaar in contact. Postzegelverzamelaars komen met elkaar in contact, duivenmelkers komen met elkaar in contact, bloembollenhandelaren komen met elkaar in contact, en mensen die beroepshalve met miljarden schuiven komen ook met elkaar in contact. Sneller dan gemiddeld zelfs, want er zijn er niet zoveel van. Klaas Bruinsma en Beatrix waren lid van dezelfde exclusieve koninklijke jachthaven. De Neeltje Jacoba lag in Muiden broederlijk aangemeerd naast de Groene Draeck. Je kunt elkaar domweg niet ontlopen, al zou je het willen. Ik durf de stelling aan dat het onmogelijk is om een gigaproject als de Betuwelijn aan te besteden en te “realiseren” zonder ergens langs de lijn in de armen van de mafia te lopen.

Ons Koninklijk Huis is de vleesgeworden illustratie van dit fenomeen: Beatrix is, via haar favoriete schoondochter Mabel, slechts de beroemde “two handshakes” (of misschien kun je beter zeggen blow-jobs) verwijderd van gangsters als Mo Sacirbey, George Soros, Klaas Bruinsma, Charlie da Silva en de uit de orde geflikkerde en onlangs door de penoze geliquideerde onderwereld-advocaat Evert Hingst. (Mooie primeur was dat van de Metro. En natuurlijk weer door geen één kwaliteitskrant opgepikt.)

Ik zou zeggen: ga vooral door de helft van uw inkomen af te dragen aan politieke charlatans. De mafia zal u er dankbaar voor zijn.

Pamela Hemelrijk

Over de auteur

Pamela Hemelrijk (1947 - 2009) heeft twaalf jaar voor het ANP gewerkt als algemeen verslaggeefster, en tien jaar voor het Algemeen Dagblad, als feature-reporter en columniste.

Steeds meer conflicten met de hoofdredactie wegens het buiten hangen van de vuile was, en censuur op columns. Kreeg in 1995 een verbod om nog langer columns te schrijven over Srebrenica. (Hoofdredacteur: "Jij altijd met je gezeur over de waarheid, de hele waarheid en niets dan de waarheid; wij moeten hier een krant maken ja? Wij hebben hier te maken met de orde van de dag ja?")

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl