Kleedgeld

Door Bart Croughs

7 december 2005

Volgens een recent bericht in Trouw is een meerderheid van de Nederlandse bevolking tegen vrije import van goederen uit ontwikkelingslanden.

Een groot deel is zelfs bereid om als gevolg van protectionisme een hogere prijs te betalen voor de kleren die hier gemaakt worden. Eigen volk eerst, ook al betalen we ons blauw!

Zelf ben ik op dit punt uiterst progressief. Ik vind het prima dat het geld dat ik aan kleding uitgeef in de zakken van de armen in de derde wereld belandt, en niet in de zakken van mijn welvarende landgenoten. Dat ik op die manier ook minder hoef te betalen voor mijn kleren neem ik op de koop toe. Maar ik ben ook ruimdenkend: ieder z’n meug. Willen anderen hoge prijzen betalen om hier kunstmatig een inefficiënte kledingindustrie in stand te houden, dan hebben ze mijn zegen. Zolang ik mijn kleren uit China mag blijven betrekken, heb ik er geen bezwaar tegen dat anderen de voorkeur geven aan dure kleren uit Nederland.

Maar wil het nationalistische volkje echt dure kleren uit Nederland?

Als je wilt weten wat mensen werkelijk willen, luister dan niet naar wat ze zeggen, maar kijk naar wat ze doen. Dit geldt voor rechtse idealisten evenzeer als voor linkse idealisten. Een groot deel van de bevolking beweert dat het het label ‘Made in Holland’ belangrijker vindt dan de prijs. Maar als dat werkelijk zo is, hoe is het dan mogelijk dat de Nederlandse textielindustrie het massaal moet afleggen tegen de goedkope import uit het buitenland? Het lijkt er verdacht veel op dat deze idealisten, als ze eenmaal in de winkel staan, toch vooral naar het prijskaartje kijken.

Kortom, ze zeggen wel: ‘Eigen volk eerst’, maar in hun gedrag tonen ze zich uiterst progressief. Ze vormen het rechtse spiegelbeeld van progressieve idealisten als Marcel van Dam en Paul Rosenmöller, die pleiten voor zaken als immigratie, integratie en spreiding van inkomen, maar die zelf een luxe leven leiden ver weg van hun geliefde allochtonen.

Bart Croughs

Deze column verscheen eerder in HP/De Tijd.

Over de auteur

Bart Croughs (1966) is een van de vruchtbaarste libertarische geesten van Nederland. Hij is afgestudeerd in de filosofie en was voorheen hoofdredacteur van het tijdschrift "Reactie".

Bart Croughs schreef het boek "In de naam van de vrouw, de homo en de allochtoon". U kunt het bestellen bij Lulu.com of delen ervan hier lezen. Het is een humoristische en felle aanval op het links intellectuele denken in Nederland en legt op zeer leesbare wijze de inconsequenties ervan bloot.

Verder schreef hij voor Playboy zijn eigen column in de periode van maart 1997 tot en met augustus 1998. Gedurende enkele jaren had Croughs een column in het opinieweekblad HP/de Tijd.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl