De dood van afstand

Door Redactie

30 januari 2003

Wat is concurrentie toch mooi ding. Was je voorheen aangewezen op de slechte service en hoge prijzen van staatsmonopolist PTT Telecom ("Nee, daar staat 2 maanden voor"), inmiddels is de keuze aanzienlijk groter (hoewel nog beperkt). Mobiele telefonie concurreert met de vaste lijnen en internationale aanbieders concurreren met Nederlandse aanbieders zodat je voor dezelfde prijs kunt bellen naar zowel V.S als België. Via de kabel biedt Priority Telecom (voorheen UPC en A2000) in bepaalde gebieden vaste lijn telefonie die goedkoper is dan die van KPN. Enkele maanden geleden kondigde Belcompany aan dat het de winsten van KPN zou proberen te beperken met telefonie via ADSL lijnen.

Al die nationale concurrentie is hard nodig. Sinds KPN door mededinging gedwongen werd lagere prijzen te vragen voor internationale gesprekken heeft men het nationale abonnementstarief verhoogd in de wetenschap dat aangeslotenen de KPN maar moeilijk zouden kunnen ontwijken. Maar daar komt gelukkig steeds meer verandering in.

En zo ontstaat langzamerhand de situatie dat bellen of internetten vrijwel niets meer gaat kosten. Welke implicaties de telecommunicatierevolutie heeft en zal hebben beschreef Frances Cairncross in 1997 in een Survey van The Economist getiteld "The Death of Distance". Het is in boekvorm beschikbaar en grondig aangepast aan de ontwikkelingen die zich in de tussenliggende jaren hebben voorgedaan. De informatierevolutie heeft bevrijdende effecten voor zowel arme als rijke wereldburgers en er staat ons nog heel wat te wachten.

Trouwens, zouden we de voortuitgang die we hebben geboekt op het terrein van telecommunicatie ook niet kunnen bewerkstelligen in de zorg en het onderwijs?

The Death of Distance
Belcompany wordt concurrent KPN
The Economist
Laat de zelfzuchtigen de problemen oplossen!
De staat maakt meer kapot dan je lief is

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl