MeerVrijheid neemt pauze tot 1 januari

Door Redactie

10 november 2005

MeerVrijheid is op enkele weken na reeds vier jaar bezig met het verspreiden van het vrije gedachtegoed. We hebben meer dan 1400 artikelen gepubliceerd (met 17.000 reacties van bezoekers), we organiseerden bijeenkomsten, schreven en vertaalden artikelen, verkochten t-shirts, gaven folders en ansichtkaarten uit, deden mee aan debatten en conferenties en maakten radioprogramma's voor Vrijheidradio. Dagelijks ontvangt Meervrijheid.nl inmiddels meer dan 2000 bezoekers. Een heel verschil met de 25 dagelijkse bezoekers in de eerste maanden van 2002.

In de ongeveer vier jaar dat Meervrijheid bestaat is veel bereikt: waar het libertarisme tot voor kort slechts bij een select clubje insiders bekend was, en het moeilijk was om er als buitenstaander mee in contact te komen, is de filosofie van de vrijheid nu voor eenieder te vinden: dagelijks komen zo'n zeshonderd mensen via zoekopdrachten of tips op Meervrijheid.nl terecht en maken kennis met ons gedachtegoed.

Sommigen raken zo geïnteresseerd dat ze bijna de hele site lezen, boeken bestellen, zelf gaan nadenken over de ideeën, en na verloop van tijd ons in een mailtje bedanken voor hetgeen waarmee ze dankzij MeerVrijheid in contact zijn gekomen, voor de ideeën die hen de ogen hebben geopend en een andere manier van kijken naar de dagelijkse politieke en economische realiteit hebben gegeven. In dat opzicht is het dankbaar werk.

Maar het is ook véél werk. Vele duizenden uren zijn er in gaan zitten door vele sympathisanten. MeerVrijheid is gebaseerd op vrijwilligerswerk. Na vier jaar heb je weleens genoeg van deze activiteiten en voelt het meer en meer als opoffering. De verkoop van t-shirts is vorige maand gestaakt. De laatste uitzending van Vrijheidradio is inmiddels ook achter de rug, het politiek café wordt niet meer georganiseerd en folders worden evenmin meer verspreid.

Voor mijzelf is het tijd voor een pauze om te bedenken of en hoe we doorgaan. Hoewel het laatste anderhalf jaar de webmaster Koen Swinkels hoofdverantwoordelijke was voor de site komt zijn betaling hiervoor nog steeds uit mijn portemonnee en ben ik nog elk week uren bezig met allerlei activiteiten. Een pauze moet duidelijkheid bieden of ik mijn verbondenheid met de site en de stichting ga missen.

Ook is het maar de vraag of de verhouding tussen alle inspanningen en het rendement dat ze opleveren wel passend is: hoewel zoals gezegd vrij succesvol op het internet, heeft Meervrijheid bijvoorbeeld nog weinig ingang in de traditionele massamedia gevonden en blijft het zo voor het grote publiek onbekend. Ook voor reflectie op deze zaken kan een pauze vruchtbaar zijn.

Tot 1 januari zal MeerVrijheid in ieder geval de stukken van Bart Croughs en Pamela Hemelrijk publiceren (zonder mogelijkheid voor reacties). Daarna beslissen we of, en zo ja, op welke manier MeerVrijheid doorgaat.

Met vriendelijke groeten,

Frank Karsten

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl