Katja Schuurman over de geheimen van de AIVD omtrent de moord op Theo van Gogh

Door Redactie

7 november 2005

Wat was het beeld dat de AIVD van de zogenaamde Hofstad-groep had voor de moord op Theo van Gogh? De AIVD zou moordenaar Mohammed B. gezien hebben als een ongevaarlijk randfiguur. Maar is dit wel de waarheid? Wist de AIVD niet veel meer van de handel en wandel van Mohammed B, en proberen ze dit nu te verbergen? Sterker, was Mohammed B. zelf een informant van de AIVD? Katja Schuurman maakte een fascinerende documentaire over deze en andere vragen.

In haar zoektocht laat Schuurman heel goed het verschil tussen de 'mediawerkelijkheid' en de waarheid achter de schermen zien. Ze laat de talloze tegenstrijdigheden tussen uitspraken van ministers, AIVD'ers en anderen zien, geeft aan waar de gaten in het officiële verhaal zitten en spreekt met mensen, onder hen advocaten van mensen binnen de Hofstad-groep, die het officiële verhaal niet geloven. Het hartverwarmende aan de documentaire is de hyperscepsis die er ten opzichte van allerhande gezagsdragers uit spreekt.

Katje Schuurmans conclusie is opmerkelijk:

Wat er vorig jaar op 2 november gebeurd is, is verschrikkelijk; voor Theo, zijn zoon, zijn familie en vrienden, en voor Nederland. En dat het voorkomen had kunnen worden is onverdraaglijk. Er zijn twee mogelijke scenario’s:

Of veiligheidsdiensten en politie wisten inderdaad niet genoeg van Mohammed B. en begrepen niet hoe serieus de bedreigingen aan het adres van Theo waren. Dat zou betekenen dat wij Nederlanders beveiligd worden door een stelletje amateurs dat niet in staat is de feiten op een rijtje te krijgen en daarnaar te handelen.

Of minister Remkes, minister Donner en de AIVD kenden Mohammed B. wel degelijk, heel goed zelfs. Ze speelden een spel met hem, zijn de regie kwijt geraakt en hebben dat spel verloren. Dat verlies heeft Theo het leven gekost.

Ik denk dat het het laatste is en dat ze nu koste wat kost proberen te voorkomen dat dat uitkomt. Maar u mag zelf kiezen: waren ze dom of roekeloos? Ik weet niet wat erger is. Maar ik weet wel dat behalve Mohammed B. iemand hiervoor verantwoordelijk is en diegene zou zijn verantwoordelijkheid moeten nemen.
Kijk hier voor de documentaire.


MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl