Kun je nog fluiten, fluit dan mee

Door Pamela Hemelrijk

30 oktober 2005

Mag je het volk oproepen om een politicus stijf te schelden en uit te fluiten? Of is dat een strafbaar feit? Ik hou het er maar op dat zulks in een democratie is toegestaan, want het ‘Komitee Kruisraketten Nee’ heeft indertijd zijn vredesdemonstranten ook opgestookt om Lubbers de rug toe te keren en hem met pannendeksels, fluitconcerten en schimpscheuten het spreken te beletten. Het was een groot succes, herinner ik me nog: het oorverdovende geloei van 100.000 vredesdemonstranten deed de Houtrusthallen op hun grondvesten schudden en Lubbers ging af als een gieter. Tot dolle vreugde van de verzamelde Nederlandse media.

Mag ik u derhalve van harte uitnodigen om aanstaande woensdag in de Linnaeusstraat een fluitconcert ten beste te geven dat de ruiten van het deelraadkantoor zal doen trillen? Als u tenminste van plan bent om die door de deelraad georganiseerde farce op 2 november bij te wonen. Ik dacht dat het dieptepunt van de bananenrepubliek Nederland bereikt was toen het kabinet-Kok, omringd door lijfwachten, de ereplaatsen bij de uitvaartdienst voor Fortuyn voor zichzelf had gereserveerd, om vervolgens de kathedraal via een achteruitgang te verlaten.

Maar het kan altijd nog erger; thans heeft de Gedachtenpolitie zelve zich ontfermd over de herdenking van de moord op Theo van Gogh. Want de sprekers zijn niemand minder dan: Onze eigenste premier, die na de moord hals over kop naar Uden vertrok, om de leerlingen van een Islamitische school zijn deelneming te betuigen (hoewel er bij die brandstichting niemand gewond was geraakt, laat staan om het leven gekomen); Onze eigenste theedrinker Cohen, die sinds de moord niet meer uit de moskee is weg te slaan, en alles doet wat in zijn vermogen ligt om zich onder moslims populair te maken; En last but not least: Martin Verbeet, voorzitter van het stadsdeel A’dam Oost/Watergraafsmeer. Deze onderknuppel van de Linkse Kerk heeft niet alleen meegelopen in de stille tocht voor die verongelukte Marokkaanse tasjesrover, maar ook getracht de oprichting van een Van Gogh-monument te verhinderen, omdat moslims er wellicht aanstoot aan zouden kunnen nemen.

'Het behoeft geen betoog dat Theo’s verwanten en vrienden niet dood gevonden willen worden op die groteske bijeenkomst.'
Inderdaad Theo, oude dibbes: met zulke vrienden heeft men waarachtig geen vijanden meer nodig. Het ontbreekt er nog maar aan dat Fatima Elatik tijdens de herdenking komt voorlezen uit de Koran! Theodor Holman gaat niet, Gijs van de Westelaken gaat niet, Hans Teeuwen gaat niet, Ebru Umar gaat niet, Karel Gabler gaat niet, en Theo’s ex-vrouw, zijn zoon Lieuwe en zijn ouders zullen eveneens schitteren door afwezigheid. Het wordt daar in de Linnaeusstraat een knus onderonsje voor Theo’s grootste aartsvijanden.

Mocht u zich desondanks geroepen voelen om bij die schertsvertoning aanwezig te zijn, zou u mij dan een heel groot plezier willen doen, en die drie hypocriete charlatans trakteren op het daverendste fluitconcert uit de Amsterdamse geschiedenis? U heeft daarvoor een half uur de tijd, van 08.30 tot 09.00 des morgens. Cohen zal het u niet euvel duiden, want hij vindt dat zoiets moet kunnen; hij heeft immers ook geen poot uitgestoken toen Rita Verdonk onder zijn ogen werd bespuwd en beschimpt bij de onthulling van het slavernij-monument.

Misschien kan Man Bijt Hond er weer een gedresseerd kinderkoor tegenaan gooien? In mijn dromen hoor ik de VARA Muzikantjes al kwelen: “Meneer is niet thuis en mevrouw is niet thuis/en het volk dromt bijeen voor het deelraadstadhuis/en het FLUIT en het FLUIT en het FLUIT…/Cohen komt er niet BOVENUIT…”

Pamela Hemelrijk


Over de auteur

Pamela Hemelrijk (1947 - 2009) heeft twaalf jaar voor het ANP gewerkt als algemeen verslaggeefster, en tien jaar voor het Algemeen Dagblad, als feature-reporter en columniste.

Steeds meer conflicten met de hoofdredactie wegens het buiten hangen van de vuile was, en censuur op columns. Kreeg in 1995 een verbod om nog langer columns te schrijven over Srebrenica. (Hoofdredacteur: "Jij altijd met je gezeur over de waarheid, de hele waarheid en niets dan de waarheid; wij moeten hier een krant maken ja? Wij hebben hier te maken met de orde van de dag ja?")

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl