Monopolies: Microsoft en FireFox

Door Redactie

20 oktober 2005

Een van de meest gehoorde argumenten voor overheidsingrijpen in de markt is de idee dat er op een ongereguleerde markt monopolies zouden ontstaan: monopolisten zouden dan hogere prijzen kunnen gaan vragen en slechtere diensten leveren omdat ze toch geen concurrentie hebben. Allemaal ten nadele van de consument. Op zich is dit al een vreemd argument: de overheid is zelf de grootste monopolist daar alleen zij zaken als gezondheidszorg, politie, justitie, defensie, en tot voor kort radio en televisie mocht verzorgen. Gelden de argumenten tegen een monopolie niet langer als het de overheid betreft?

Daarnaast werkt overheidsingrijpen monopolies op de quasi-vrije markt in de hand: door hoge belastingen en een heel scala aan reguleringen waar reeds grote bedrijven veel makkelijker aan kunnen voldoen dan beginnende bedrijven wordt concurrentie juist tegengegaan. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat veel anti-monopolie en antitrust wetgeving juist is ontstaan op aandringen van grote bedrijven die bang waren hun positie aan nieuwkomers te verliezen of juist door nieuwkomers met politieke invloed die doordat ze minder goed presteerden dan bestaande bedrijven de overheid wilden gebruiken om het de bestaande bedrijven lastiger te maken. Op de Mises Blog staat een interessant stukje over een van de belangrijkste anti-monopolie zaken van de laatste jaren: die van Microsoft tegen haar concurrenten en de overheid.

Tijden geleden was er de grote 'antitrust' strijd over Microsofts praktijk om haar broweser, Internet Explorer(IE), te koppelen aan haar besturingssysteem. Verder werd het door de concurrentie schandalig gevonden dat IE gratis werd weggegeven. De grote angst was dat IE een monopolie zou krijgen op het gebied van browsers en dan... iets heel ergs zou gaan doen. (voor eerder commentaar op deze zaak kijk hier, hier, en hier.)

Om een lang verhaal kort te maken: FireFox, de door nerds uit alle windstreken geliefde browser - sneller, veiliger, beter, zoals zij zeggen -, is deze week voor de 100.000.000e (honderd miljoenste) keer gedownload. Het lijkt erop dat de vrije markt - inclusief Mozilla's non-profit tak - de zorgen van de planners wederom heeft geloochenstraft.
Vanzelfsprekend wil het enkele feit dat zo veel gebruikers FireFox hebben gedownload niet zeggen dat zij het ook allemaal daadwerkelijk gebruiken. Verder is het zo dat doordat er regelmatig updates komen dezelfde gebruiker meerdere downloads op zijn naam kan hebben staan. Maar het is duidelijk dat de gebruikers de (gratis) concurrentie voor Microsoft gevonden hebben en zelf een beslissing nemen over de vraag aan welke browser ze de voorkeur geven. Zoals het hoort op de vrije markt.

Gerelateerde links:
- Issues - Monopolies
- Monopolie
- Monti, beschermer van de markt?
- Tien Gratis Software Alternatieven
- Thomas DiLorenzo: Monopoly and Competition (mp3)


MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl