De hypocrisie van De Volkskrant en Trouw

Door Redactie

30 september 2005

Jarenlang hielden progressieve media ons voor dat de zorgen van de burger om zijn veiligheid op niets feitelijks berustten, dat slechts sprake was van onderbuikgevoelens: Nederland is niet onveilig en de multiculturele samenleving heeft er al helemaal niets mee te maken. Des te opmerkelijker was het daarom dat de redacties van De Volkskrant en Trouw op hoge poten weigerden te verhuizen van de Wibautstraat naar een bedrijventerrein in Diemen-Zuid: het zou daar namelijk na zonsondergang te onveilig zijn. En burgemeester Cohen kwam de redacties, geheel belangeloos natuurlijk, te hulp.

Elsevier schreef eerder:

Een opmerkelijke houding van deze twee redacties, die toch een lange geschiedenis hebben als het gaat om het relativeren van de klachten van burgers en rechtse partijen over de toenemende onveiligheid in Nederland. Die altijd vooraan staan met het bagatelliseren van angst voor criminaliteit, die meer op gevoel dan op feiten zou berusten. Die graag 'structurele' oplossingen voorstellen, in plaats van akkoord te gaan met uitbreiding van de politie. Die langer en harder straffen voor criminelen afwijzen omdat dit een goede terugkeer van deze lieden in de samenleving zou bemoeilijken.

Maar nu de redacties zelf te maken krijgen met de harde werkelijkheid waarin vele Nederlanders leven, bibberen ze als bange bejaarden. Waarom geen pleidooi voor een harde aanpak van de criminaliteit in de betreffende buurt? Waarom niet bedacht dat het juist helpt als in die buurt veel mensen op straat zijn voor een goede sociale controle?

Nee de redacties blijven liever zitten waar ze zitten. Hun eigen oplossing is heel simpel. Een nieuw pand in de oude buurt. Dat daarvoor het enige plantsoen moet wijken waar buurtbewoners nog een beetje van groen kunnen genieten, is blijkbaar geen probleem. Eigen huisvesting eerst.
En Geenstijl schreef vandaag over de interventie van burgemeester Cohen die er persoonlijk voor heeft gezorgd dat de eerste paal voor het nieuwe gebouw aan de Wibautstraat (ontwerp Rem Koolhaas, die eerder al voor het ontwerp van het nieuwe gebouw van de Chinese staatsomroep tekende) al begin volgend jaar kan worden geslagen.


Natuurlijk verwacht Cohen niets terug voor zijn inzet en positieve berichtgeving over de burgervader uit monde van de twee redacties zal dan ook stomtoevallig zijn. Dat Cohen al wat meer ervaring heeft met het 'helpen' van media, zoals bijvoorbeeld NRC Handelsblad en Klokkenluideronline.nl eerder schreven, speelt dan ook geen enkele rol:
Job Cohen kocht als staatssecretaris een journalist om die op dat moment bezig was een boek over hem te schrijven.

Journalist Jeroen Corduwener werkte aan een boek over Job Cohen toen hij door de toenmalige staatssecretaris van Justitie in 2000 een opdracht in de schoenen kreeg geschoven ter waarde van maar liefst 45.608 gulden. Deze opdracht betrof een onderzoek naar alleenstaande minderjarige asielzoekers, de zogeheten ama's. Het onderzoek is nooit gepubliceerd. Wel gepubliceerd is het ronkende boek 'Een vreemdeling op Justitie, het asielbeleid van Job Cohen'. In dit boek staan wel allerlei verhalen over ama's. Het toenmalig kamerlid Kamp (VVD) zei hierover in NRC Handelsblad (22 april 2002): "Cohen geeft een opdracht aan een journalist die een boek over hem schrijft, betaalt 45.608 gulden vooruit en die opdracht wordt niet uitgevoerd. Dat is niet zuiver." Anders gezegd: Cohen, de soldaat voor de vrijheid van meningsuiting, is corrupt en koopt journalisten om.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl