Drogisterij Kruidvat brengt u Immanuel Kant en J. S. Bach

Door Redactie

28 september 2005

De vrije markt zorgt voor verdomming en verplatting van de massa en alleen overheidsingrijpen kan de mensen 'verlichten', zo houden de politici en intellectuelen ons veelal voor. Zoals Karel Beckman onlangs beschreef bestaat dit overheidsingrijpen vooral uit subsidies en andere uitkeringen aan kunstenaars en de belastingbetaler voor een groot deel op te laten draaien voor de kosten van kaartjes voor musea, opera's enzovoorts. Een omgekeerde herverdeling, van arm naar rijk, is het gevolg, terwijl het oorspronkelijke of vermeende doel, het voor de gewone man bereikbaar en aantrekkelijk maken van de hogere cultuur, nauwelijks bereikt wordt. (dit nog afgezien van de middelmatigheid en triestheid van veel van de gesubsidieerde kunst) Des te ironischer is het daarom dat juist de vrije markt dit doel wel lijkt te bereiken.

Nadat drogisterij Kruidvat de afgelopen jaren honderden of zelfs duizenden verschillende cd's met zo'n beetje alle belangwekkende klassieke muziek, Bach, Beethoven, Mozart, Brahms, Mendelssohn, Rachmaninoff etc. tegen fantastisch lage prijzen (zonder subsidie!) heeft aangeboden en zo allicht tienduizenden klanten met deze hoogtepunten van de Westerse beschaving in contact heeft gebracht, stort de drogisterij zich nu op de filosofie.


Voor slechts 44,95 biedt het Kruidvat een box bestaande uit 5 delen, van in totaal 3240 (!) pagina's met oorspronkelijke teksten van alle belangrijke filosofen van de afgelopen 24 eeuwen, lopende van de oude Grieken naar moderne filosofen als Wittgenstein, aan.

'Wat is de mens? Hoe onderscheiden we goed & kwaad? Wat is de meest rechtvaardige samenleving? Van Socrates tot aan Peter Sloterdijk, al 2500 jaar formuleert de filosofie vragen én antwoorden die aan de basis liggen van elke levens- en wereldbeschouwing. De resultaten van het kritische denken op het gebied van ethiek, kennistheorie, antropologie, logica en politieke theorie zijn de parels van de westerse cultuur. Het zijn de ideeën die ons en onze cultuur gevormd hebben tot wie we nu zijn. Van Plato’s grot tot Montesquieus trias politica. Van Descartes’‘Ik denk dus ik ben’ tot Wittgensteins ‘Waarover je niet kunt spreken, daarvan moet je zwijgen.’

Inclusief vijf persoonlijke brieven van:
*Bas Belleman aan Niccolò Machiavelli
*René Gude aan René Descartes
*Maarten Doorman aan Immanuel Kant
*Bert Keizer aan Ludwig Wittgenstein
*Paul Cliteur aan Richard Rorty'
Lees hier meer.


MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl