Oscars

Door Bart Croughs

11 april 2002

De Amerikanen hebben dit jaar drie Oscars aan zwarte acteurs gegeven - een gelegenheid die in de vaderlandse media werd aangegrepen om Amerika weer eens ouderwets aan de schandpaal te nagelen, en tegelijkertijd de eigen nobele inborst voor het voetlicht te brengen.

Van de kranten was het Algemeen Dagblad het best op dreef. Is nu "het stille racisme in Hollywood voorgoed verleden tijd?" vroeg het redactioneel commentaar zich af. "Wie dat gelooft, is naief." Hoeveel Oscars ze ook aan zwarten geven, Hollywood blijft bevolkt door een stelletje onverbeterlijke racisten. Tot zover niets nieuws. De onderbouwing van deze beschuldiging was wel opmerkelijk: "In Hollywood gaat het maar om een ding: hoeveel geld valt er aan een acteur te verdienen? Zijn of haar huidskleur doet niet ter zake." In Hollywood zijn ze dus racistisch omdat ze weigeren om acteurs te selecteren op basis van hun huidskleur. Een dergelijk redeneervermogen doet je afvragen hoe de redacteuren van het AD eigenlijk worden geselecteerd. Misschien dat deze krant aan positieve discriminatie doet, en daarom over redacteuren beschikt die zijn uitverkoren op andere gronden dan competentie?

Van de televisiecommentatoren sprong Maarten Van Rossum eruit. Bij 'Studio 2' bekritiseerde hij, onder instemmend geknik van Jan Kuitenbrouwer, de Oscar-uitreiking als een 'symbolische actie': "Feit is toch dat de Amerikanen de afgelopen kwart eeuw helemaal geen ene reet hebben gedaan aan het ongelukkige lot van ongeveer de helft van de zwarte bevolking." Arm Amerika! Er is ten koste van de blanke bevolking een uitgebreid stelsel van positieve discriminatie van zwarten in het leven geroepen; het productieve deel van de bevolking wordt elk jaar gedwongen om tientallen miljarden dollars over te maken aan de zwarte onderklasse in de vorm van bijstandsuitkeringen, voedselbonnen, huursubsidies, et cetera; en dan nog krijgen de Amerikanen van de sociaal bewogen Hollandse intellectueel op hun falie omdat ze 'geen ene reet hebben gedaan' om de zwarte medemens te verheffen.

Het is een klap die nog lang zal nadreunen in Washington


Deze column verscheen eerder in HP/De Tijd

Over de auteur

Bart Croughs (1966) is een van de vruchtbaarste libertarische geesten van Nederland. Hij is afgestudeerd in de filosofie en was voorheen hoofdredacteur van het tijdschrift "Reactie".

Bart Croughs schreef het boek "In de naam van de vrouw, de homo en de allochtoon". U kunt het bestellen bij Lulu.com of delen ervan hier lezen. Het is een humoristische en felle aanval op het links intellectuele denken in Nederland en legt op zeer leesbare wijze de inconsequenties ervan bloot.

Verder schreef hij voor Playboy zijn eigen column in de periode van maart 1997 tot en met augustus 1998. Gedurende enkele jaren had Croughs een column in het opinieweekblad HP/de Tijd.

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl