De Mietjesmaatschappij
Door Redactie
3 april 2002
*Als vrouwen dezelfde kansen krijgen als mannen, zullen zij de helft van de topposities in wetenschap, bedrijfsleven en politiek innemen.
*Het enige biologische verschil tussen zwart en blank is de huidskleur.
*De opvoeding bepaalt de persoonlijkheid en de intelligentie.
*Indianen leefden in harmonie en evenwicht met de natuur.
*De mens is van nature onzelfzuchtig en vredelievend.
Dit zijn allemaal beweringen waarvan veel progressieve mensen graag willen dat zij waar zijn, maar helaas zijn ze volstrekte onzin.
Sociologen, psychologen en antropologen hebben de afgelopen eeuw verkondigd dat wij allen gelijk zijn en dat onze zieltjes willekeurig gekneed kunnen worden. Wie met bewijzen voor het tegendeel kwam werd ervan beschuldigd een onbekwame wetenschapper, een reactionair en een slecht mens te zijn. De politiek incorrecte feiten bleken echter wetenschappelijk correct en bij nader inzien zijn de wetenschappers die onaangename waarheden over de erfelijkheid van ongelijkheid durfden te vertellen ook helemaal niet zulke engerds. De mietjesmaatschappij gaat over wetenschappelijke inzichten die in,eerste instantie schokkend waren, maar bij nadere beschouwing bijdragen aan een beter begrip van het menselijke (wan)gedrag.
Van dit boek is zijn de volgende hoofdstukken beschikbaar op Meervrijheid:
-De overbodige overheid
-Het kwaad in het zaad
-Een baby op maat
Andere artikelen van Marcel Roele op deze website kunt u hier vinden.
Marcel Roele (1961) is columnist van AD Magazine en schrijft over sociobiologie voor HP/De Tijd en Intermediair. Eerder publiceerde hij De eeuwige lokroep. Over seks, sekseverschillen en relaties (tweede druk, 1996).
Marcel Roele schreef ook "De menselijke soort" en "De eeuwige lokroep". Deze worden hieronder beschreven.
De menselijke soort
De mens is een unieke diersoort, net als de ruwstaartige kogelpissebed en de driekantige kalkkokerworm. Wij lijken nog het meest op onze naaste familieleden: chimpansees en gorilla’s, maar juist aan de verschillen zie je in welke opzichten we de afgelopen vijf miljoen jaar onze eigen evolutionaire weg hebben gevonden. Dankzij ons culturele aanpassingsvermogen overleven we in omstandigheden waarin geen aap het uithoudt: in een stad, kantoor of huwelijk. Zelfs voor de problemen van het moderne leven verzinnen we echter oplossingen die al eerder door andere dieren zijn ontdekt. We zijn eigenlijk een heleboel soorten tegelijk.
Marcel Roele schrijft voor het Algemeen Dagblad over de eigenaardigheden van de menselijke soort, die vaak voortkomen uit onze unieke positie in het dierenrijk. Uit deze stukken maakte hij een selectie voor De menselijke soort.
De eeuwige lokroep
De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn het resultaat van de verschillende rollen in de
voortplanting. Mannen kunnen in theorie duizenden vrouwen bevruchten. Hun onderlinge strijd om seksuele partners heeft hen groter en agressiever gemaakt dan vrouwen. De prijs die ze daarvoor betalen, is dat ze korter leven. De vrouw heeft aanpassingen ontwikkeld om de baas te blijven over haar eigen seksualiteit. Doordat ze geen uiterlijke veranderingen vertoont wanneer de eisprong plaatsvindt en ze permanent seksueel ontvankelijk is, kan de man niet bepalen of hij zijn seksuele partner heeft bevrucht. Als zij een keertje vreemd gaat, dan stelt haar orgasme haar in staat om haar kind te laten verwekken door de minnaar met de beste erfelijke eigenschappen.
Ook onze psyche is een erfenis uit ons evolutionair verleden: we worden verliefd op partners met wie we ons het best voort zouden kunnen planten. Het risico dat de man nietsvermoedend andermans kind kan opvoeden, heeft zijn jaloerse natuur gevormd; de bezitterigheid van de vrouw voorkomt dat ze alleen met het kind achterblijft. De verdeling van delasten van de voortplanting is een miljoenen jaren oud strijdpunt tussen mannen en vrouwen en wordt zelfs in de ongeboren vrucht uitgevochten.