Downing Street Memo

Door Pamela Hemelrijk

18 juli 2005

Zeg eens eerlijk, zou u het nieuws vinden als pakweg Femke Halsema, Wouter Bos, Jan Marijnissen en André Rouvoet het aftreden van Balkenende zouden eisen, wegens schending van de internationale rechtsorde en misleiding van het parlement? Houdt u het voor mogelijk dat Den Haag Vandaag dat nieuws zou negeren?

Nou, laat ik u dan vertellen dat 23 Britse parlementsleden een impeachment-procedure tegen Tony Blair zijn begonnen. Niet omdat ze de illusie koesteren dat ze Blair tot aftreden kunnen dwingen, maar omdat het de enige manier is om hem ter verantwoording te roepen over het Downing Street Memo, een top-secret document over de invasie in Irak, dat op 1 mei j.l. via de Times is uitgelekt. Gewone vragen daarover zijn namelijk buiten de orde omdat je de premier niet van leugens mag beschuldigen. Dus er zat niks anders op dan het impeachment- wapen weer af te stoffen.Voor het eerst in 200 jaar.

„52 leden van het Huis van Afgevaardigden beschuldigen Bush van een “impeachable offence”, en eisen een congressional inquiry [...] maar ze halen er niet eens de krant mee [...]
Vindt u het ook niet raar dat u daarover niets in de krant heeft gelezen? We wisten natuurlijk al lang dat Bush en Blair onder valse voorwendselen Irak zijn binnengevallen, maar dankzij dat uitgelekte memo ligt het wettig en overtuigend bewijs daarvan nu pontificaal op tafel. De Pentagon Papers zijn er niks bij. Maar onze media doen net of ze gek zijn, en vervelen ons dag en nacht met de moord op Natalee Holloway. Met de Amerikaanse media is het hetzelfde laken een pak: 52 leden van het Huis van Afgevaardigden beschuldigen Bush van een “impeachable offence”, en eisen een congressional inquiry n.a.v. de Downing Street Minutes. Maar ze halen er niet eens de krant mee, laat staan dat hun eis wordt ingewilligd. Zelfs volksvertegenwoordigers moeten thans hun toevlucht nemen tot Internet om hun protesten te ventileren, hoe vindt u die.

In de Downing Street Minutes, (een geheime briefing van MI6 aan Tony Blair en consorten) staat, vrij vertaald, ongeveer dit: “Bush is vastbesloten om Saddam’s régime met geweld omver te werpen. In feite is de invasie al begonnen; de bombardementen op Zuid-Irak zijn al in volle gang. Helaas hebben we Saddam niet tot een tegenaanval kunnen verleiden. Ons probleem is nu: hoe creëren we een rechtvaardiging voor deze illegale invasie? Self-defense is geen optie, want Saddam valt geen buurlanden aan. Schermen met massavernietigingswapens is ook linke soep, want die heeft Irak niet. Het lijkt ons het beste om wapeninspecties te eisen, en die zodanig te formuleren dat Saddam wel móet weigeren. U moet het zo zien, mr. Prime Minister: een invasie is onvermijdelijk. Dus de aanleiding wordt thans met kunst en vliegwerk gefabriceerd; the facts are fixed around the policy.”

Dit alles op 23 juli 2002, oftewel twee maanden voor het Congres instemde met een invasie en acht maanden voor de oorlog officieel begon. Als Nixon al moest aftreden vanwege een inbraak in Watergate, hoe zit dat dan met een president die aantoonbaar het Congres heeft misleid om op eigen houtje een illegale oorlog te beginnen waarin 1700 militairen zijn gesneuveld? Nou, daar gebeurt gewoon niks mee. Andere tijden, zullen we maar zeggen. Voor de letterlijke tekst van de memo’s, zie o.a. www.afterdowningstreet.org. Je weet niet wat je leest.

Pamela Hemelrijk

Over de auteur

Pamela Hemelrijk (1947 - 2009) heeft twaalf jaar voor het ANP gewerkt als algemeen verslaggeefster, en tien jaar voor het Algemeen Dagblad, als feature-reporter en columniste.

Steeds meer conflicten met de hoofdredactie wegens het buiten hangen van de vuile was, en censuur op columns. Kreeg in 1995 een verbod om nog langer columns te schrijven over Srebrenica. (Hoofdredacteur: "Jij altijd met je gezeur over de waarheid, de hele waarheid en niets dan de waarheid; wij moeten hier een krant maken ja? Wij hebben hier te maken met de orde van de dag ja?")

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl