'Zalm loog in Kamer over euro'

Door Redactie

15 mei 2005

Er zijn gelukkig ook journalisten die wel hun werk doen en op onderzoek uitgaan om de beweringen van politici na te pluizen. Zo meldt Het Parool van zaterdag dat Gerrit Zalm meerdere malen ronduit gelogen heeft, tot in de Tweede Kamer aan toe.

AMSTERDAM - Minister Gerrit Zalm van Financiën en zijn ministerie hebben voor de introductie van de euro ontkend dat de gulden was ondergewaardeerd. Ook daarna spraken zij beweringen van het tegendeel door banken en deskundigen tegen.

Op 30 april onthulde directeur Henk Brouwer van De Nederlandsche bank dat de gulden bij de introductie van de euro vijf tot tien procent was ondergewaardeerd. De koers van de euro had twee of 2,10 gulden moeten bedragen en niet 2,20371 gulden.

Inmiddels heeft Zalm de onderwaardering erkend, hoewel hij, ook in de Tweede Kamer, altijd had gezegd dat daar geen sprake van was. Naar nu dus blijkt ten onrechte.

Zalm zei deze week in het televisieprogramma Barend en Van Dorp ook dat de wisselkoers nooit in de Kamer aan de orde was geweest. Ook dat is niet juist.

De wisselkoersverhouding is wel degelijk in de Kamer aan de orde geweest, op 9 april 1998, vlak voordat de euromunten in een bepaalde verhouding aan elkaar zouden worden vastgeklonken. Zalm zei toen: ''Verder is zeker geen sprake van een onderwaardering van de gulden. (...) De spilkoersen zijn in lijn met de fundamentals.''

Die uitlatingen staan haaks op de rapporten van banken, zoals een nota van februari 1998 van ABN Amro-medewerker Frank Heemskerk, thans PvdA-Kamerlid. Ook oud-secretaris-generaal Sweder van Wijnbergen van het ministerie van Economische Zaken en andere economen bleven wijzen op de hoge inflatie, die volgens hen te wijten was aan de onderwaardering van de gulden.

Zalm en zijn ministerie bleven de onderwaardering ontkennen. Thesaurier-generaal Kees van Dijkhuizen van het ministerie van Financiën zei in oktober nog in Amsterdam: ''Steeds meer rapporten tonen aan dat van onderwaardering geen sprake was.''
Gek eigenlijk, Zalm zegt dat de onderwaardering alleen maar gunstig was voor Nederland, maar hij heeft het wel verzwegen en er zelfs meerdere malen om gelogen. Gek genoeg ligt het niet in de lijn der verwachtingen dat Zalm om deze tamelijk cruciale leugens zal moeten aftreden. Zoals, nogmaals, Murray Rothbard stelt: 'Nobody ever resigns'


MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl