Graaien (2)

Door Bart Croughs

16 mei 2005

Jack Spijkerman heeft heel wat kritiek moeten incasseren vanwege zijn overstap van de VARA naar John de Mol.

De socialist blijkt te koop te zijn! Gezwicht voor het grote geld van de foute commerciële boeman John de Mol!

Allemaal waar, maar toch is Spijkermans overstap toe te juichen. In de eerste plaats is het altijd zeer amusant wanneer vooruitstrevende idealisten ontmaskerd worden. Spijkerman verdient lof omdat hij niet alleen zichzelf ontmaskerde, maar in een moeite door ook zijn gehele cabaret. Gevraagd of ze Spijkerman zouden volgen naar John de Mol riepen deze progressievelingen niet verontwaardigd: “Natuurlijk niet, wat denk je wel!” Nee, zij moesten daar allen over ‘nadenken’. Heel verstandig. Komt de VARA met een goed aanbod, dan ben je, in tegenstelling tot Spijkerman, ‘integer’. Komt de VARA niet met een goed aanbod, dan kun je altijd nog de overstap maken naar de verwerpelijke maar goed betalende grootkapitalist John de Mol. Niet slecht!

Spijkermans overstap is tevens toe te juichen omdat hij voortaan zijn eigen broek zal ophouden, en niet meer zijn zakken zal vullen met geld van belastingbetalers die helemaal niet geïnteresseerd zijn in zijn programma’s.

Geklaag over zakkenvullerij is weliswaar onzinnig als het gaat over de private sector, maar niet wanneer het de overheid betreft. Wanneer je als aandeelhouder van een bedrijf meent dat de managers te veel verdienen, dan kun je, wanneer de meerderheid van je mede-aandeelhouders daar anders over denkt, eenvoudig je aandelen verkopen. Maar probeer je aandeel in bijvoorbeeld de publieke omroep maar eens te verkopen! Zeg maar eens tegen de belastingdienst: “Ik wil mijn aandeel in de publieke omroep graag van de hand doen, ik kijk alleen naar de commerciële omroepen, die zijn gratis en minder socialistisch bovendien.” Hoongelach zal je deel zijn. Je zult moeten betalen voor de vorstelijke salarissen van de Marcel van Dammen en Jack Spijkermannen, of je nu naar hun programma’s kijkt of niet. Zelfs als je niet eens een televisie hebt, word je nog gedwongen mee te betalen.

‘Graaien’ is hier nog veel te zacht uitgedrukt. ‘Diefstal’ komt meer in de buurt.

Bart Croughs

Deze column verscheen eerder in HP/De Tijd.

Over de auteur

Bart Croughs (1966) is een van de vruchtbaarste libertarische geesten van Nederland. Hij is afgestudeerd in de filosofie en was voorheen hoofdredacteur van het tijdschrift "Reactie".

Bart Croughs schreef het boek "In de naam van de vrouw, de homo en de allochtoon". U kunt het bestellen bij Lulu.com of delen ervan hier lezen. Het is een humoristische en felle aanval op het links intellectuele denken in Nederland en legt op zeer leesbare wijze de inconsequenties ervan bloot.

Verder schreef hij voor Playboy zijn eigen column in de periode van maart 1997 tot en met augustus 1998. Gedurende enkele jaren had Croughs een column in het opinieweekblad HP/de Tijd.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl