Peter R.

Door Bart Croughs

11 mei 2005

De uitkomsten van het opinieonderzoek 21minuten.nl zijn bemoedigend te noemen.

Slechts 11 procent van de bevolking vindt dat politici over de juiste kwaliteiten beschikken om Nederland te besturen. Niet meer dan 7 procent vindt dat de overheid effectief is in wat ze doet. Dit roept wel de vraag op waarom een volk dat zo’n scherp inzicht heeft in de incompetentie van de overheid, tegelijkertijd deze overheid zoveel macht toevertrouwt.

Een verklaring zou kunnen zijn dat de meeste mensen weliswaar inzien dat de overheid incompetent is, maar niet begrijpen waaróm. De incompetentie van overheidsinstanties is te verklaren door het monopolie waarover ze beschikken. Als een bedrijf duur is of slechte diensten levert, dan biedt dat competente concurrenten de gelegenheid om klanten te winnen en geld te verdienen. Het incompetente bedrijf verliest klanten, en gaat uiteindelijk failliet.

Overheidsinstanties die duur en incompetent zijn, hebben daarentegen niets te vrezen. De klanten kunnen nergens anders heen, en worden via belastingheffing gedwongen te blijven betalen. Incompetentie loont zelfs: hoe groter de puinhoop in een bepaalde overheidssector, des te luider de roep om meer geld.

Dit elementaire inzicht ontbreekt bij de doorsnee-Nederlander. Overheidsfalen wordt gezien als een probleem dat kan worden opgelost als er maar de juiste mensen aan het roer staan. Peter R. de Vries staat wat dat betreft waarschijnlijk model voor een groot deel van de Nederlandse bevolking. Er is nauwelijks een uitzending van zijn programma waarin hij zich niet, na het onthullen van de zoveelste misstand bij politie of justitie, verbijsterd afvraagt hoe een dergelijke incompetentie in hemelsnaam mogelijk is. ‘Onbegrijpelijk!’ is zijn stopwoord geworden.

Dat hij er inderdaad niets van begrijpt, bewijst hij nu hij een nieuwe politieke partij heeft opgericht. Een paar programmapunten: de politie moet langer werken, en de overheid moet dwangarbeid invoeren (‘sociale dienstplicht’). Kortom: nog meer incompetente politie, en een nog machtiger incompetente overheid.

Dat de oplossing voor overheidsfalen weleens zou kunnen luiden de overheid niet méér invloed te geven maar juist mínder (verruiming van het recht op zelfverdediging, vrij wapenbezit, uitbreiding van de bevoegdheden van particuliere beveiligingsbedrijven) komt geen moment bij hem op

Bart Croughs

Deze column verscheen eerder in HP/De Tijd.

Gerelateerde links:
- 21 Minuten
- Homepage Peter R. de Vries

Over de auteur

Bart Croughs (1966) is een van de vruchtbaarste libertarische geesten van Nederland. Hij is afgestudeerd in de filosofie en was voorheen hoofdredacteur van het tijdschrift "Reactie".

Bart Croughs schreef het boek "In de naam van de vrouw, de homo en de allochtoon". U kunt het bestellen bij Lulu.com of delen ervan hier lezen. Het is een humoristische en felle aanval op het links intellectuele denken in Nederland en legt op zeer leesbare wijze de inconsequenties ervan bloot.

Verder schreef hij voor Playboy zijn eigen column in de periode van maart 1997 tot en met augustus 1998. Gedurende enkele jaren had Croughs een column in het opinieweekblad HP/de Tijd.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl