'Ogen laseren goedkoper dan ooit'

Door Redactie

4 mei 2005

Één van de meest gehoorde argumenten tegen een vrije markt in bijvoorbeeld gezondheidszorg is de tweedeling die er zou ontstaan tussen arm en rijk. Het probleem met dit argument is dat de waarheid die het bevat irrelevant is.

Bij de invoering van een nieuw product moeten producenten hun ontwikkelingskosten eruit halen waardoor het product prijzig is en veelal alleen voor rijken toegankelijk. In die zin klopt het argument van de tweedeling dus.

Maar kijk nu eens om je heen: dvd-spelers zijn bij de blokker voor 50 euro te koop, mp3-spelers worden goedkoper en goedkoper, pc's zijn voor iedereen te koop, en als er op auto's en vliegreizen niet talloze belastingheffingen bestonden, kon iedereen zich een auto aanschaffen of ver weg op vakantie kunnen. En al deze producten zijn van uitstekende kwaliteit. (vergelijk de goedkoopste auto's maar eens met de Trabant)

Het punt is dat op een vrije markt de nieuwste, meest innovatieve producten eerst voor de rijken toegankelijk zijn, en pas daarna voor de massa beschikbaar komen. Zeven jaar geleden waren dvd's een luxe-speeltje voor de rijken, nu heeft vrijwel iedereen ze. De rijken zorgen feitelijk voor een eerste selectieproces: wat werkt en wat niet, welke features zijn belangrijk en welke niet, wat voegt wat toe aan producten en wat niet. Zij lopen het risico dat ze een niet zo denderend product kopen. Maar tegen de tijd dat de producenten hun ontwikkelingskosten er in enige mate uit hebben, en andere producenten zijn ingestapt in de markt, zullen de prijzen razendsnel dalen.

Planet Internet bericht over de prijsvechters in de oog-laser-behandelingen:

Ogen laseren voor een koopje

Bij verschillende oogklinieken kunnen klanten nu voor een spotprijs hun ogen laten laseren.
Een jaar of twintig geleden werd de laserbehandeling voor de zogenaamde refractiechirurgie uitgevonden. Sinds een jaar of tien is het een ware hype in Nederland: jaarlijks laten tienduizend mensen die van hun bril of lenzen afwillen, hun ogen laseren. Met deze techniek kan de brilsterkte verminderd worden, door bijvoorbeeld direct in de oppervlakte van het hoornvlies kleine sneetjes te maken.

In korte tijd groeide het aantal ooglasercentra in Nederland naar veertig. Hierdoor nam de concurrentei tussen de klinieken toe. Bovendien wijken veel mensen uit naar klinieken in Turkije of Portugal, om een zonvakantie te combineren met een goedkopere laserbehandeling. Normaal gesproken was een klant zo’n vierduizend euro kwijt voor het laseren van zijn ogen. Inmiddels ligt de prijs vaak rond de 2500. Oogklinieken als Care Vision en Eye-Q-Vision komen met behandelingen van respectievelijk 1250 en zelfs 595 euro per oog.

Prijsstunter
Volgens oogarts Versteeg van Eye-Q-Vision kunnen de prijzen laag worden gehouden door te besparen op overhead, net als bij luchtvaartstunter Easyjet. "Onze prijs is zo laag omdat wij geen extravagante bedragen uitgeven aan gebouwen, inrichting of auto's. Wat betreft kwaliteit en veiligheid kunnen wij ons beslist meten met duurdere klinieken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg komt hier geregeld over de vloer om dat te controleren", zegt Versteeg in het Algemeen Dagblad vandaag.

Volgens deskundigen is echter het risico op complicaties bij dat soort klinieken groot. Zo kan er littekenweefsel ontstaan waardoor het zicht uiteindelijk slechter is dan voor de behandeling. Volgens directeur Italianer van –de dure – VisionClinics houden dat soort prijsstunters zich niet aan de regels en werken ze met verouderde apparatuur. Het probleem is echter dat er niet echt regels zijn in de ooglaserbranche.

Volgens de Inspectie van Gezondheidszorg is er bij controle gebleken dat het allemaal wel in orde was, toch duiken er geregeld verhalen op van klanten met oogproblemen. De beroepsvereniging Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) pleit dan ook voor een keurmerk voor ooglaserklinieken Nu is het zo dat de NOG richtlijnen heeft en klinieken kunnen bekritiseren, maar dat artsen dat naast zich neer kunnen leggen.

Complicaties bij laserbehandelingen komen niet heel vaak voor, maar kunnen wel ernstig zijn. Zoals: een troebeling in het hoornvlies die verminderd contrastzien en gezichtsscherpte kan veroorzaken, het zien van verblindende kringen en strepen rondom lichtbronnen, cystes en hoornvlieszweren, om maar enkele te noemen. De NOG komt binnenkort met een lijst met alle geregistreerde oogartsen die aan de beroepseisen voldoen.
Als de overheid over deze zaken zou gaan zouden de behandelingen allicht nooit zijn bedacht (innovatie is niet het sterkste punt van de overheid) en als ze wel ontwikkeld zou worden, dan zou de kwaliteit laag zijn en de prijs hoog (er is immers geen prikkel om goed te presteren), en, vooral, zou het in omloop brengen van de technologie tegen worden gegaan omdat het als duur product alleen voor de rijken toegankelijk zou zijn.

Op de vrije markt is de ontwikkeling binnen enkele jaren voor bijna iedereen bereikbaar, en normaliter van uitstekende kwaliteit. Stel je eens voor dat de hele gezondheidszorg gedreven zou worden door de dynamiek van de markt: continue innovatie, geen wachtlijsten, steeds betere producten voor een steeds lagere prijs, enzovoorts. Het zouden juist de grote massa's zijn die daarvan profiteren, en daarmee wordt de tweedeling, die nu juist sterk is omdat de echt rijken zich behandelingen in het buitenland kunnen veroorloven, steeds verdwijnen.MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl