De graaizuchtigen zijn onder ons

Door Redactie

3 mei 2005

Hoewel tegenwoordig ook meer 'rechtse' media als Elsevier en HP/De Tijd tegen de graaizucht in het geweer komen, zijn het toch vooral onze linkse vrienden die zich druk maken. Des te opmerkelijker zijn de volgende twee berichten, over oud-CNV leider Doekle Terpstra, en oud-Pol Pot aanhanger en Groenlinks leider Paul Rosenmöller.

HP/De Tijd meldde deze week:

Toen in januari bekend werd dat CNV-voorman Doekle Terpstra voorzitter wordt van de HBO Raad, belden we onmiddellijk om hem te feliciteren. Ook wilden we graag weten of hij er financieel op vooruit zou gaan. “Ik zal geen verstoppertje spelen,” zei Terpstra, “maar ik vertel het u pas als ik daadwerkelijk afscheid neem.” Dat is dus nu.

Weer bellen we Terpstra. Maar wat blijkt: hij wil alleen kwijt wat hij bij het CNV kreeg: 82.000 euro per jaar. “Het CNV doet niet aan bonussen, dertiende maanden of premievrije pensioenen. Een auto van de zaak had ik evenmin.”

Maar over zijn beloning bij de HBO Raad zwijgt hij. “Ik ben tot 1 mei voorzitter van het CNV. Het ligt niet op mijn weg om nu al over mijn nieuwe arbeidsvoorwaarden te praten.” Hoezo niet? Het zijn toch zijn arbeidsvoorwaarden? Terpstra: “Bel de HBO Raad maar. Daar moeten ze maar zien hoe transparant ze zijn.”

Welaan, ook de HBO Raad noemt Terpstra’s nieuwe salaris niet. Maar woordvoerster Irene Leloux geeft wel een hint: “Vorig jaar stond in een artikel in Elsevier wat toenmalig voorzitter Frans Leijnse verdiende. Die arbeidsvoorwaarden, vastgesteld per algemene maatregel van bestuur, zijn niet veranderd.”

Geen wonder dat Terpstra zo verlegen deed: Leijnse kreeg 135.000 euro (2003). Doekle Terpstra, fanatiek bestrijder van graaiende topmanagers, gaat er dus 53.000 euro op vooruit.


En de Telegraaf meldt vandaag:
DEN HAAG - VVD, D66 en GroenLinks vinden de beloning die het ministerie van Sociale Zaken uittrekt voor de leden van adviescommissies, veel te hoog. De richtlijnen die hiervoor gelden, moeten tegen het licht worden gehouden en verlaagd. "Het gaat vaak om parttime bijbanen waarvoor de hoofdprijs wordt uitgetrokken", zei VVD-Tweede-Kamerlid Weekers dinsdag.

Aanleiding voor de ergernis bij de twee coalitiepartijen is de beloning van voorzitter P. Rosenmöller van de commissie-Pavem, die zich met de integratie van allochtone vrouwen bezighoudt. De oud-leider van GroenLinks verdient hiermee ruim 70.000 euro per jaar, meldde dinsdag De Telegraaf, terwijl hij hiervoor één dag per week werkt. De commissie bestaat bijna twee jaar en wordt binnenkort volgens planning opgeheven.

Weekers wijst erop dat minister De Geus (Sociale Zaken) en premier Balkenende zelf onlangs een aanval openden op de hoge salarissen van topmensen bij energiebedrijven. "Laat De Geus dan ook in eigen huis orde op zaken stellen", aldus Weekers. D66-Kamerlid Bakker noemt de commissiebeloningen waanzin. "Het toont aan in welke mallemolen van vergoedingen we terecht zijn gekomen."

Volgens Bakker moet voortaan de norm voor de vergoedingen het salaris van een minister (122.000 euro bruto per jaar) zijn. In het geval van Rosenmöller zou dit volgens hem betekenen dat de Pavem-voorzitter met één dag werken in de week op ruim 24.000 euro bruto uitkomt.

Ook Weekers vindt dat het salaris van kabinetsleden als uiterste richtsnoer kan gelden. "Maar als ik de vergoeding van Rosenmöller naar een voltijdsbaan omreken, kom ik uit op bijna 350.000 euro per jaar. Dat is ongepast, zeker voor zo'n risicoloze publieke functie." Hij had verder meer maatschappelijke verantwoordelijkheid verwacht van de oud-voorman van GroenLinks, "de partij die altijd vloekt en tiert tegen hoge beloningen. " Ook de vergoeding van de andere Pavem-leden, onder wie oud-VVD-leider Dijkstal, vindt hij te royaal.

Ook GroenLinks sluit zich aan bij de roep om verlaging van de beloning van rijkscommissies. De Kamerleden Halsema en Duyvendak willen ook dat de vergoedingen voortaan openbaar worden gemaakt bij aanvang van de commissies. Ze vinden verder dat er te vaak politieke commissies worden ingesteld.
Grappig, je helpt eerst mee een probleem creëren, de integratie, door niets te doen tegen de massale instroom van asielzoekers en huwelijksmigranten (en zelf naar een lelieblanke buurt te verhuizen), en door het decennialang onbespreekbaar te maken en hen die er wel wat over willen zeggen als 'racist' te bestempelen, en vervolgens verlaat je de politiek en neem je plaats in een volstrekt hopeloze commissie om zogenaamd wat aan de problematiek te doen, werk je temidden van gelijkgestemde vrienden als Hans Dijkstal één dag per week en strijk je er 70.000 euro per jaar voor op. Mooie boel.


MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl