Spooksollicitanten

Door Bart Croughs

26 april 2005

Afgelopen week maakte minister De Geus bekend dat spooksollicitanten, die alleen sollicitatiebrieven sturen om hun uitkering te kunnen behouden, voortaan hard zullen worden aanpakt.

De uitkeringsinstantie UWV controleert momenteel wel of uitkeringstrekkers de vereiste vier sollicitatiebrieven per maand versturen, maar uit een rapport van de inspectie blijkt dat de brieven niet voldoende op kwaliteit worden gecontroleerd. WW’ers die geen zin hebben om een baan aan te nemen, aangezien ze al vorstelijk beloond worden voor het schrijven van vier brieven per maand, bekwamen zich in het versturen van nepsollicitaties. Deze brieven zijn van zo’n laag niveau dat er geen kans bestaat dat de spooksollicitant door de werkgever wordt uitgenodigd voor een gesprek. De Geus heeft besloten dat voortaan beter gecontroleerd zal worden of de kwaliteit van de brieven wel voldoende is: iedere werkloze krijgt voor het eind van dit jaar een ‘reïntegratie-coach’ toegewezen, die de sollicitatiebrieven inhoudelijk bekijkt.

Je kunt van de verzorgingsstaat zeggen wat je wilt, het levert in ieder geval wel vermakelijke berichtgeving op.

Voor de werkgevers breken zware tijden aan. Tot nog toe konden spooksollicitanten eenvoudig worden geweerd, maar dat wordt nu een stuk moeilijker. Als De Geus zijn zin krijgt, zullen de spooksollicitaties voortaan niet meer van echt zijn te onderscheiden. Pas als de spooksollicitant komt opdagen voor het gesprek (te laat, onbeschoft, ongewassen, in z’n oude kloffie) zal de werkgever duidelijk worden wat voor vlees hij in de kuip heeft.

Het zal naar alle waarschijnlijkheid niet lang duren voordat de inspectie met een rapport komt waarin deze nieuwe strategie zal worden beschreven. Minister de Geus zal geschokt reageren en harde maatregelen aankondigen. De remedie voor de nieuw gerezen problemen zal als volgt luiden: er wordt een flink leger nieuwe reïntegratie-coaches aangenomen, die bovendien worden bijgeschoold. Voortaan zullen ze de uitkeringstrekkers vergezellen bij hun sollicitaties. Is de sollicitant niet netjes in het pak gestoken en wordt er niet met twee woorden gesproken, dan volgen sancties.

Bart Croughs

Deze column verscheen eerder in HP/De Tijd.

Gerelateerde links:
- Mijn leven als sollicitant
- Walter Block: Werk en Werkloosheid - een Inleiding

Over de auteur

Bart Croughs (1966) is een van de vruchtbaarste libertarische geesten van Nederland. Hij is afgestudeerd in de filosofie en was voorheen hoofdredacteur van het tijdschrift "Reactie".

Bart Croughs schreef het boek "In de naam van de vrouw, de homo en de allochtoon". U kunt het bestellen bij Lulu.com of delen ervan hier lezen. Het is een humoristische en felle aanval op het links intellectuele denken in Nederland en legt op zeer leesbare wijze de inconsequenties ervan bloot.

Verder schreef hij voor Playboy zijn eigen column in de periode van maart 1997 tot en met augustus 1998. Gedurende enkele jaren had Croughs een column in het opinieweekblad HP/de Tijd.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl