Georgië: een libertarische droom?

Door Redactie

6 april 2005

Stel je een land voor waar je voor 100 dollar 1000 vierkante meter landbouwgrond kunt kopen, een land waar de regering het overgrote deel van haar bezit zoals vliegvelden en de energiesector wil verkopen, een land waar er geen belasting op kapitaal is, en de inkomstenbelasting slechts 12 procent bedraagt, een land waarin de minister van Economische Zaken als ultieme doel heeft zijn eigen ministerie op te heffen, een land dat precies tussen twee belangrijke continenten ligt, en bovenal een land waar je zo maar burger van kunt worden. Dat land is er en het heet Georgië: vijf miljoen inwoners, net zo groot als Ierland, gelegen aan de Zwarte Zee, met een prachtige hoofdstad, mooie badplaatsen en een aangenaam klimaat.

Eerder berichtte Meervrijheid al over de nieuwe Georgische minister van Economische Zaken, Kakha Bendukidze:

He [Bendukidze] says that Georgia should be ready to sell “everything that can be sold, except its conscience”. And that is just the start.

Next year—if not sooner—he will cut the rate of income tax from 20% to 12%, payroll taxes from 33% to 20%, value-added tax from 20% to 18%, and abolish 12 kinds of tax altogether. He wants to let leading foreign banks and insurers open branches freely. He wants to abolish laws on legal tender, so that investors can use whatever currency they want. He hates foreign aid—it “destroys your ability to do things for yourself,” he says—though he concedes that political realities will oblige him to accept it for at least the next three years or so.

As to where investors should put their money, “I don't know and I don't care,” he says, and continues: “I have shut down the department of industrial policy. I am shutting down the national investment agency. I don't want the national innovation agency.” Oh yes, and he plans to shut down the country's anti-monopoly agency too. “If somebody thinks his rights are being infringed he can go to the courts, not to the ministry.” He plans, as his crowning achievement, to abolish his own ministry in 2007. “In a normal country, you don't need a ministry of the economy,” he says. “And in three years we can make the backbone of a normal country.”
Het onvolprezen Tegenlicht bracht afgelopen zondag een interview met Bendukidze door investeerders Jim Rogers en de zelfbenoemde anarchist, Marc Faber, waarin hij de situatie en veranderingen in Georgië schetst, en waarvan zowel Rogers als Faber tot hun eigen verbazing razend enthousiast worden.

Bendukidze voorziet voor Georgië een toekomst als van Hong Kong. Van rock bottom naar een welvarende maatschappij vereist, zoals hij stelt, meer vrijheid, en in dat geval zijn er 'no restrictions' voor de toekomst van Georgië.

Bendukidze zegt onder andere dat Georgië wel bij de EU wil, maar dat ze dan net zoals Estland een uitzondering willen met betrekking tot hun lage belastingen. Estland heeft zo'n uitzondering voor de periode van 10 jaar. Bendukidze merkt terecht op dat wanneer Georgië de belastingtarieven en de enorme regelgeving van de EU overneemt, ze over 100 jaar nog steeds het armste land van de Unie zullen zijn. Ook stelt hij dat als lage belastingen voor 10 jaar werken, ze dat ook voor een miljard jaar zullen doen, waarop Rogers en Faber opmerkten dat in het kader van de Europese belastingharmonisatie het beter is als de andere Europese landen zich maar aan de nieuwe landen en hun lage tarieven moeten aanpassen!

"In a normal country, you don't need a ministry of the economy"

Kakha Bendukidze
De grootste dreiging die de minister voor de toekomst van Georgië ziet zijn de separatistische regio's, en de macht van de Russische staat. Als je goed luistert, is het duidelijk dat op het voorstel van Rogers en Faber om die regio's zich dan maar af te laten scheiden, Bendukidze als persoon positief reageert, maar stelt dat dit voor zijn land niet mogelijk is.

In al hun enthousiasme zien Rogers en Faber voor Georgië dan ook als grootste dreiging de mogelijkheid dat het huidige regime niet aan de macht kan blijven. Bendukidze stelt dat de regering vooralsnog op veel steun onder de bevolking kan rekenen, maar dat sommige maatregelen zoals het ontslaan van verkeersagenten duidelijk voor die agenten en hun omgeving betekent dat ze wat minder positief staan tegenover de regering. Omdat er een heel staatsapparaat ontmanteld moet worden zal er ongetwijfeld nog fiks wat tegenstand komen.

Maar voor wie optimistisch is, wat geld te investeren heeft en een nieuw leven wil beginnen is Georgië wellicht het beloofde land. And it's open for business!

De aflevering van Riverside Conversations wordt zaterdag 9 april 2005 herhaald om 14:40 uur op Net 3.

Gerelateerde links:
- Lonely Planet over Georgië
- CIA World Factbook over Georgië
- Over de econoom Marc Faber op GloomBoomDoom.com

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl