Onder politici

Door Redactie

4 april 2005

Een opmerkelijk bericht in de HP/De Tijd van deze week: 'Volgens ex-VVD-leider Hans Dijkstal spraken hij, Thom de Graaf (D66) en Ad Melkert (PvdA) ten tijde van Paars II af waarover ze het in tv-programma’s oneens zouden zijn. “Een bizar verhaal,” schampert politiek verslaggever Frits Wester van RTL Nieuws.'

Dijkstals onthulling zat vorige week verstopt in een profile van De Graaf in NRC Handelsblad. Zelfs toenmalig oppositieleider Jaap de Hoop Scheffer (CDA) was gaarne tot het maken van zulke opzetjes bereid, aldus Dijkstal.

Om wat voor programma’s ging het? We bellen Dijkstal, maar die geeft niet thuis. “Interpreteert u zelf maar. Goedemiddag.”

Wester wist niets van zulke afspraken. “Ik kan me er weinig bij voorstellen. Dijkstal heeft er in elk geval geen profijt van gehad, want alle grote debatten heeft hij verloren.”

Kees Boonman, hoofdredacteur van KRO’s Netwerk, gelooft zijn oren niet. “Fingéérden die vier onenigheid? Daar kan ik me niets van herinneren. Met ons zijn hier in elk geval nooit afspraken over gemaakt. Nooit! Als zij dat onderling wel hebben gedaan, dan is dat diep treurig, en zeer schadelijk voor het aanzien van de politiek. Maar goed, alle vier spelen in de Nederlandse politiek geen enkele rol meer. Misschien heeft dit er iets mee te maken.” '


Op zich is de actie van Dijkstal c.s. niet opmerkelijk: immers, de grote politieke partijen zijn het over vrijwel alles grofweg eens. Om dan toch de schijn te wekken dat er wat te kiezen valt, is het niet meer dan verstandig even af te spreken waar je het over oneens bent.


MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl