'The only business of business is business'

Door Redactie

17 maart 2005

In de context van maatschappelijk verantwoord ondernemen en filantropie zei Milton Friedman ooit: The only business of business is business.' Friedman bedoelde dat een bedrijf zich alleen met die zaken bezig zou moeten houden als het meer winst opleverde en dat bedrijven juist door winst te maken de samenleving van dienst zijn.

In deze softe tijden van maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen hoor je dit soort geluiden, een morele verdediging van het bedrijfsleven, zelden meer. Het bericht dat de baas van Nestle, Peter Brabeck-Letmathe, stelt dat bedrijven niets 'terug hoeven te geven aan de gemeenschap' omdat ze nooit iets van die gemeenschap hebben afgepakt, komt dan ook als een grote en welkome verrassing. (Via de blog van mises.org)

'[...] Brabeck-Letmathe said a company's obligation to the community is simply to create jobs and make products. "What the hell have we taken away from society by being a successful company that employs people?" he said.

Lees verder...
Amen.

En we kunnen daar nog aan toevoegen dat Nestle talloze producten op de markt heeft gebracht, heeft getest, heeft verbeterd, toegespitst op de wensen van consumenten, goedkoper heeft gemaakt, enzovoorts. Het bedrijf doet dus niet alleen goed voor de honderdduizenden eigen werknemers, maar voor de hele samenleving.


MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl