Hoogervorst: 'Nederland dreigt onregeerbaar te worden'

Door Redactie

9 maart 2005

Goed nieuws en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat Nederland onbestuurbaar dreigt te worden. Het slechte nieuws is dat de politiek daar iets aan wil gaan doen.

De Telegraaf meldt het volgende:

AMSTERDAM - Nederland dreigt onregeerbaar te worden omdat de politieke situatie in ons land te instabiel is. Ons kiesstelsel is niet berekend op de wispelturige, zappende kiezer die achter elke nieuwe partij aanrent. Daarom zou het beter zijn als er veel minder politieke partijen zijn.

Dat schrijft VVD-minister Hoogervorst (Volksgezondheid) deze week in Elsevier. In een essay over de Nederlandse politiek tussen 1994 en 2002 vergelijkt de minister de vaderlandse politiek met "Latijnse toestanden" in het Italië van de jaren tachtig. Een stelsel met twee partijen of coalities van partijen zou de politiek stabiliteit ten goede komen, aldus de minister. Verkiezingen zouden in essentie een "wedstrijd moeten zijn tussen twee politieke blokken". Lees verder

Waarom stoppen bij twee? Één partij zou nog veel meer rust en stabiliteit geven.

Maar zo'n twee-partijen stelsel heeft natuurlijk het grote voordeel dat het nieuwkomers vrijwel onmogelijk gemaakt wordt om invloed uit te oefenen, terwijl het tegelijkertijd in ieder geval de illusie geeft van heuse politieke strijd. De felle debatten, lastercampagnes, maandenlange verkiezingscircussen enzovoorts van de Verenigde Staten geven bijvoorbeeld de indruk dat er wat te kiezen valt, terwijl het in feite vrijwel onmogelijk is om enig substantieel verschil tussen de Democraten en Republikeinen te zien en er feitelijk een één-partij stelsel is.

In 2002 werd Fortuyn in zijn strijd tegen de gevestigde orde door vele politici en intellectuelen gezien als een mogelijke toekomstige dictator, een 'gevaarlijk man' waar de 'wispelturige kiezer' zomaar achteraan liep. Het zou dan ook wel heel ironisch zijn als zo'n quasi-twee-partijenstelsel bestaande uit de gevestigde orde indirect misschien wel de belangrijkste politieke verandering wordt die Fortuyn postuum tot stand brengt.


MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl