Gedachtepolitie

Door Bart Croughs

24 februari 2005

De Nederlandse gedachtepolitie krijgt het druk.

Hield deze instantie zich tot nog toe vooral bezig met het vervolgen van beledigingen aan het adres van zielige minderheden, voortaan moeten ook mensen die terreur goedpraten worden aangepakt. Arme Van Gogh: gestorven als martelaar van het vrije woord, en dan wordt je dood aangegrepen om het vrije woord nog verder in te perken.

Joost Eerdmans en Femke Halsema gingen bij Nova in debat over deze kwestie. “Ik denk niet dat alles zomaar gezegd kan worden,” aldus Eerdmans, woordvoerder van de partij die de afgelopen jaren zo enthousiast opkwam voor de vrijheid van meningsuiting. Dat enthousiasme is ineens helemaal verdwenen, nu blijkt dat ook moslims hun mening vrijelijk willen uiten.

Kortom: vrijheid van meningsuiting is iets heel moois, zolang het maar om de eigen meningen gaat. De LPF doet hier een beetje denken aan Paul Cliteur, die zich ook altijd zo verontwaardigd toonde over de progressieve gedachtepolitie, om vervolgens een verbod voor te stellen op het vergelijken van rechtse politici met Hitler.

Femke Halsema wees verontwaardigd op de draaikonterij van de LPF: “En dat van de partij die jarenlang reclame heeft gemaakt voor de vrijheid van meningsuiting!” Bravo! Maar je kunt je afvragen of Halsema wel de meest geschikte persoon is om de LPF hierop aan te vallen. Halsema mag nu dan pal staan voor het vrije woord, vorig jaar lag dat nog heel anders. Toen liep ze voorop om de ‘Gids voor de islamitische opvoeding’ te laten verbieden.

Massamoord verheerlijken kan er voor Halsema nog mee door, maar joden ‘listigheid en slechtheid’ toedichten en bovendien vrouwenbesnijdenis aanbevelen, dat gaat te ver! Als de favoriete minderheden in het geding zijn (vrouwen, joden), blijkt het vrije woord ineens toch niet zo aantrekkelijk voor deze vrijdenker.

Kortom, Halsema en de rechtse rakkers van de LPF hebben meer gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken.

Bart Croughs

Deze column verscheen eerder in HP/De Tijd.

Over de auteur

Bart Croughs (1966) is een van de vruchtbaarste libertarische geesten van Nederland. Hij is afgestudeerd in de filosofie en was voorheen hoofdredacteur van het tijdschrift "Reactie".

Bart Croughs schreef het boek "In de naam van de vrouw, de homo en de allochtoon". U kunt het bestellen bij Lulu.com of delen ervan hier lezen. Het is een humoristische en felle aanval op het links intellectuele denken in Nederland en legt op zeer leesbare wijze de inconsequenties ervan bloot.

Verder schreef hij voor Playboy zijn eigen column in de periode van maart 1997 tot en met augustus 1998. Gedurende enkele jaren had Croughs een column in het opinieweekblad HP/de Tijd.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl