Vrouwendag

Door Bart Croughs

21 maart 2002

Jammer dat de internationale vrouwendag dit jaar werd overschaduwd door de gemeenteraadverkiezingen: niets zo vermakelijk als de jaarlijks terugkerende commentaren en opinie-artikelen waarin geklaagd wordt over het feit dat de zo fel begeerde gelijkheid tussen mannen en vrouwen in Nederland nog steeds niet verwezenlijkt is.

Dit jaar kweet alleen de Trouw zich van z'n plicht. Vrouwen in topfuncties zijn nog steeds 'beschamend schaars', aldus het hoofdredactioneel commentaar. Maar vooral ‘verontrustend’ is het feit dat vrouwen hooguit in deeltijd willen werken als ze eenmaal moeder zijn. Economische zelfstandigheid, aldus Trouw, is een ideaal waarover de Nederlandse vrouwen 'en masse de schouders ophalen.'

Een interessante ontwikkeling. Werd niet zo lang geleden de oorzaak van het uitblijven van het feministisch utopia nog gezocht in zaken als discriminatie, gebrek aan kinderopvang, mannen die maar bleven weigeren om de helft van het huishouden op zich te nemen, en geheimzinnige 'glazen plafonds', nu wordt ronduit erkend dat de doorsnee Nederlandse vrouw eenvoudig niets moet hebben van de feministische idealen van onze opiniemakers. Je zou denken dat met de erkenning van dit feit nu eindelijk een eind kan komen aan de inmiddels dertig jaar durende klaagzang over ongelijkheid: als vrouwen de voorkeur geven aan moederschap en een half baantje boven een flitsende carriere, dan is moeilijk in te zien wat er mis is met de heersende ongelijkheid tusen mannen en vrouwen; die is dan eenvoudig het gevolg van de wensen van de Nederlandse vrouwen. Onze verlichte denkers zullen toch niet zo vrouwvijandig zijn om de ambities en idealen van de Nederlandse vrouwen te willen dwarsbomen?

De mannenbroeders van Trouw in ieder geval wel: de constatering dat vrouwen werk buitenshuis minder belangrijk vinden dan het grootbrengen van kinderen "dienen zowel mannen als vrouwen zich aan te trekken. Het zou tussen hen moeten leiden tot een eerlijker verdeling van werk." Het feit dat vrouwen hun carriere minder belangrijk vinden dan het moederschap, zou dus voor vrouwen een reden moeten zijn om meer aan hun carriere te gaan werken. Het is dit soort Alice-in-Wonderland logica die de internationale vrouwendag elk jaar weer tot een waar feest maakt.

Bart Croughs

De column verscheen eerder in HP/De Tijd

Over de auteur

Bart Croughs (1966) is een van de vruchtbaarste libertarische geesten van Nederland. Hij is afgestudeerd in de filosofie en was voorheen hoofdredacteur van het tijdschrift "Reactie".

Bart Croughs schreef het boek "In de naam van de vrouw, de homo en de allochtoon". U kunt het bestellen bij Lulu.com of delen ervan hier lezen. Het is een humoristische en felle aanval op het links intellectuele denken in Nederland en legt op zeer leesbare wijze de inconsequenties ervan bloot.

Verder schreef hij voor Playboy zijn eigen column in de periode van maart 1997 tot en met augustus 1998. Gedurende enkele jaren had Croughs een column in het opinieweekblad HP/de Tijd.

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl