2 februari 2005
'Friesland, Groningen en Drenthe moeten zich afscheiden van Nederland en samen als autonome noordelijke regio binnen Europa verder gaan. Dat vindt de Fryske Nasjonale Partij (FNP). Fractievoorzitter Johannes Kramer van de Friese nationalisten vindt dat de drie noordelijke provincies serieus over zo’n afscheiding moeten nadenken. “Maar het moet dan wel heel veel voordeel ten opzichte van de huidige situatie opleveren”, verklaarde Kramer gisteren. De Friese politicus zegt het geen probleem te vinden als de stad Groningen in zo’n autonome regio de hoofdstad is.
Het voorstel van de FNP is een schot voor de boeg voor de collectieve vergadering van Statenleden uit Friesland, Groningen en Drenthe morgen. De drie provincies kregen altijd extra staatssteun, maar vanaf 2006 wordt die steun ondanks eerdere toezeggingen stopgezet. De provincies kunnen in ruil voor structurele steun projecten bedenken en daarvoor geld in Den Haag vragen. Het Rijk beoordeelt dan of die projecten subsidie waard zijn. “Een sigaar uit eigen doos”, zo oordeelt Kramer.
Daarnaast is de FNP boos over de vergoeding die Noord-Nederland krijgt voor de gaswinning in de Waddenzee. “Wij beslaan een kwart van het landsoppervlak, dus willen wij 25 procent van de opbrengsten. Dan overvragen wij echt niet”, aldus Kramer. Den Haag wil slechts 500 tot 800 miljoen euro van de zes tot acht miljard die de gaswinning oplevert aan het Noorden geven. Wij beslaan een kwart van het landsoppervlak, dus willen wij 25 procent van de opbrengsten van de gaswinning in de Waddenzee.”'
Hans-Hermann Hoppe sprak eerder in een interview over de voordelen van het recht op afscheiding:
"Om de trend richting centralisatie en uiteindelijk de vorming van een wereldstaat terug te draaien, is het cruciaal dat een alternatieve visie uitgedragen en gepopulariseerd wordt in de publieke opinie. We dienen het idee van afscheiding uit te dragen. Of, meer specifiek, we dienen het idee uit te dragen van een wereld bestaande uit tienduizenden afzonderlijke districten, regio's en kantons, en honderdduizenden vrije onafhankelijke steden zoals de hedendaagse eigenaardige uitzonderingen als Monaco, San Marino, Liechtenstein, Hong Kong en Singapore. Het gevolg zal zijn dat kansen voor economisch gemotiveerde migratie enorm toenemen, en de wereld zal er een zijn van kleine liberale overheden die economisch geïntegreerd zijn door middel van vrijhandel en een internationale munteenheid zoals goud."