Noord-Korea verklaart oorlog aan kapitalistische kapsels

Door Redactie

22 januari 2005

Eerder schreef MeerVrijheid: "Als iemand niet snapt dat het alternatief voor democratie niet per se dictatuur is, maar dat er een derde manier is die erg voor de hand ligt, kan het helpen om zo'n persoon de vraag te stellen of het democratisch of dictatoriaal moet worden besloten welke kleding hij (of zij) moet dragen of welke haardracht hij moet hebben. Het gezicht van die persoon vertoont dan vaak een eigenaardige verwondering die lijkt te duiden op een moment van inzicht."

Dat men in de Democratische Volksrepubliek van Noord-Korea dit inzicht niet heeft is jammer. Noord-Korea heeft namelijk een intensieve media-aanval gelanceerd op haar recentste aartsvijand -- het kapitalistische kapsel.

Een campagne die mensen aanspoort om het juiste 'kortgeknipte kapsel' te hebben is onder toezicht van de staatstelevisie van Pjongjang uitgebracht. De televisieserie heet "Laat ons ons haar knippen in overeenstemmming met de Socialistische levensstijl".

Terwijl de campagne hoofdzakelijk op televisie is uitgebracht, zijn er ook berichten in de Noord-Koreaanse pers en op de radio verschenen, die aansporen tot de correcte haarstijlen en de juiste kledij.

Het is de grootste mediacampagne tegen onzorgvuldige voorkomens van mensen die in de laatste jaren is opgezet in de geïsoleerde en verarmde socialistische Staat. De propaganda over verzorgingsnormen is in een verder stadium dan vorige pogingen. Deze keer identificeert de televisie specifieke individuen die als te sjofel worden beschouwd.

Het platte kapsel
De televisie van Pjongjang begon de campagne in de herfst van 2004 met een vijf-delige serie in haar programma Gezond Verstand TV. De serie benadrukte hygiëne en gezondheid, en toonde diverse door de Staat goedgekeurde korte haarstijlen, waaronder de 'platte haarstijl', 'gemiddelde haarstijl', 'korte haarstijl', en 'lange haarstijl' -- variaties van één tot vijf centimeters in lengte. Het programma stond mensen van meer dan 50 jaar zeven centimeters langer haar toe om kaalheid te bedekken. Het beklemtoonde de 'negatieve gevolgen' van lang haar op de 'menselijke intelligentieontwikkeling', en merkte op dat lang haar 'heel wat voedingsstoffen consumeert' en het aldus energie zou kunnen onttrekken van de hersenen. Het programma adviseerde dat mensen om de 15 dagen naar de kapper gingen.

Benoemd en beschaamd
Een tweede, tot voorheen ongebruiklijke soort televisieserie uit de afgelopen winter toonde door verborgen camera's opgenomen video's van 'langharige' mensen op diverse plaatsen in Pjongjang.

"Het haar is een zeer belangrijke kwestie die de culturele standaard en geestelijke en morele toestand van de mensen toont."
-- de krant Minju Choson
In tegenstelling tot de gebruikelijke benadering van Noord-Koreaanse TV, gaf het programma hun namen en adressen, en daagde de modeslachtoffers direct over hun verschijning uit. De Noord-Koreaanse media reserveren normaal het melden van namen van hun burgers voor voorbeeldige individuen die hoge communistische deugden tonen.

De TV-serie was opgenomen op diverse publieke plaatsen -- op straat, bij een sportstadium, een kapperszaak, een bushalte, een restaurant, een warenhuis. Sommige 'ongedisciplineerd behaarde' voetgangers of klanten die met de camera werden opgenomen 'liepen gemeen weg', aldus het programma, terwijl anderen verontschuldigingen maakten over het feit dat zij het te druk hadden om naar de kapper te gaan.

Er zijn ook nieuwsberichten op de televisie vertoond zoals "Arbeiders van de Pjongjang Textielfabriek houden hun haarstijl en kleding keurig en proper" en "Kappers in Ch'anggwangwo'n onderhouden het haar van mensen volgens de eisen van het militair-eerste tijdperk".

Wat niet gedragen mag worden
Radioprogramma's van de Staat zoals "Kleding in overeenstemming met de emotie en de smaak van ons volk" leggen een verband tussen kleren en voorkomen enerzijds en de 'ideologische en geestelijke toestand' van de drager anderzijds. Propere kledij 'is belangrijk voor het afweren van de manoeuvres van de vijanden om corrupte kapitalistische ideeën en levensstijlen te infiltreren, en voor het creëren van de socialistische levensstijl van het militair-eerste tijdperk', zo zegt de radio.

"Mensen die de kledingsstijl van anderen dragen en in de stijl van anderen leven zullen dwazen worden en hun natie zal geruïneerd worden."
-- de krant Nodong Sinmun
De kranten benadrukken ook de beschaafdheidsvoordelen van kort haar en mooie schoenen. Het haar is een 'zeer belangrijke kwestie die de culturele standaard en geestelijke en morele toestand van de mensen toont', beweert Minju Choson, een dagelijkse overheidskrant. "Hoe goed de kleren ook zijn, als iemand geen propere schoenen draagt, zal zijn persoonlijkheid inferieur zijn."

Voor partijpublicaties zoals Nodong Sinmun, wordt de strijd tegen buitenlandse en anti-communistische invloeden uitgevochten in de arena van het persoonlijke voorkomen. "Mensen die de kledingsstijl van anderen dragen en in de stijl van anderen leven zullen dwazen worden en hun natie zal geruïneerd worden", schrijft de krant.

Hieronder is een nachtelijke luchtfoto van het socialistische Noord-Korea en het geruïneerde kapitalistische Zuid-Korea, waarop de zegeningen van het socialisme te bewonderen zijn (klik voor vergroting):Gerelateerde links:
- Noord-Korea's haarcampagne in beelden.
- De invloed van politiek en religie op de haren en de baard.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl