Dat Vermaledijde Buitenland Toch

Door Redactie

22 december 2004

Kijkende naar het NOS-journaal en aanverwante uit de staatskas betaalde (des-)informatieve programma’s lijkt het er steeds meer op dat ontwikkelingen in het buitenland geheel anders geinterpreteerd worden dan identieke situaties in eigen land. Met name nu we meer leren over Oekraine weten we wat daar, en ook in Rusland, allemaal loos is. De boodschap van de Nederlandse media is: “het is daar allemaal geen frisse boel”. En niemand zal dat een voorbarige interpretatie vinden. Maar wat verbazing wekt, is dat identieke situaties in Nederland niet met diezelfde interpretatie de ether in geslingerd worden.

De voorbeelden:

In de presidentscampagne van 1999 in Oekraine wordt de oppositieleider Vacheslav Chornovil door een vrachtwagen aangereden en sterft. Dit wordt in Oekraine niet gezien als een incident, maar een regelrechte politieke opruiming. In 2002 wordt in Nederland in de heetste en smerigste verkiezingsstrijd sinds mensenheugenis Pim Fortuyn koelbloedig doodgeschoten door een bekende van de BVD. In de mainstream media wordt dit afgedaan als de daad van een getikte eenling, een incident. De NOS haast zich bij de presentatie van Theo van Gogh’s 06/05 film, te melden dat de film pure “fictie” is.

Leden van parlementaire commissies in het voormalig oostblok kunnen het vaak niet meer navertellen wanneer het om controversiele “staatsbedreigende” onderwerpen ging. Hé, denk ik dan, Van Traa, het hoofd van de parlementaire commissie die in Nederland de misdaad in kaart begon te brengen, die overleed in een zeer raadselachtig auto-ongeluk. Maar daar hoor je niemand meer over. Bij ons was het natuurlijk wel een echt ongeluk.

In 2000 wordt in het voor oppositieleden levensgevaarlijke Oekraine de internet oppositie journalist Georgy Gongadze onthoofd. In Oekraine (zie de onderstaande link) weet iedereen dat het hoofd van de staat, Kutchma, achter deze moord zat. In Nederland wordt 2 november 2004 de internet oppositie journalist Theo van Gogh nagenoeg onthoofd door een bekende van de BVD en kan het niet meer navertellen. Een opruiming die de gevestigde orde uitermate goed uitkomt. Want van Gogh was met zijn site de Gezonde Roker met wekelijkse gezags-kritische artikelen een steeds grotere luis in de pels van het establishment. In Nederland is er niemand die ook maar de suggestie durft te wekken of mogelijk de geheime dienst hier iets mee te maken zou kunnen hebben. Nee, dit was de daad van een verwarde exrtremist.

Het kamp van Kutchma en Janoekovitsj doet de claim van Joeschenko dat hij vergiftigd is, af als verkiezingspropaganda. In Nederland presteert de Minister van Justitie het om de roep van het bedreigde kamerlid Wilders om een beetje meer bescherming, te beantwoorden met: “sommige mensen moeten beveiliging niet gebruiken als statussymbool”.

Nee, dat buitenland, dat is levensgevaarlijk. Daar gebeuren van die enge dingen. Gelukkig worden we daar door onze media goed over geinformeerd. Ik ben blij dat ik in het veilige Nederland woon. Hier is het tenminste lekker rustig verder...

Vrijheid in Nederland ? Prima geregeld, zeker zolang je het met de mainstream staatsgecontroleerde media eens bent. Nederland is na de moorden op Fortuyn en van Gogh nog vlakker geworden dan het al was.

Huib Bruynzeels

Kijk hier voor één van de bronnen.


MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl