Uitbuiting

Door Bart Croughs

21 december 2004

Netwerk kwam onlangs met een mooie reportage over hoe de verwerpelijke westerse mens de arme Afrikanen uitbuit.

Grote boosdoener was een westerse visfabriek in een dorp in Tanzania. De invalshoek was origineel: deze keer was er niet zozeer sprake van schandalige onderbetaling als wel van schandalige óverbetaling.

De visfabriek betaalde zúlke verwerpelijk hoge prijzen aan de lokale vissers dat de plaatselijke bevolking geconfronteerd werd met flink gestegen visprijzen.

De vissers verdienden er weliswaar goed aan, en de lokale arbeiders in de visfabriek ook, maar dat alles woog niet op tegen de gestegen prijs van vis. Omdat de rijke westerse mens zijn buikje rond wil eten, kunnen de arme Tanzanianen geen vis meer betalen, aldus Netwerk. Driewerf schande!

Wat in de documentaire helaas niet werd uitgelegd, was hoe nu precies kon worden bepaald dat het gestegen inkomen van de lokale vissers en fabrieksarbeiders niet opwoog tegen de gestegen visprijs. Zou het niet precies andersom kunnen zijn? Maar goed, een kniesoor die daarop let.

We vergeten gewoon alle argumenten van economen sinds David Ricardo, die aantonen dat internationale handel alle betrokken landen rijker maakt, en we gaan er op autoriteit van Netwerk van uit dat internationale handel arm maakt.

De oplossing voor de honger en armoede in Afrika ligt dan voor de hand: stop de handel met Afrika!

Alle handel met Afrika stoppen is voorlopig een utopie, maar we zouden kunnen beginnen met het stopzetten van de zogenaamde ‘fair trade’-initiatieven. Handelaren van het ‘Max Havelaar’-type kloppen zichzelf op de borst omdat ze meer betalen aan de lokale producenten dan gewone ondernemers.

Maar dankzij Netwerk weten we nu dat die hoge betalingen juist verderfelijk zijn: hoe meer er wordt betaald voor producten als vis, koffie, bananen et cetera, hoe meer de lokale prijzen voor die producten stijgen, en hoe armer de lokale bevolking wordt.

Kortom, al die ‘fair trade’-initiatieven die door onze progressieve media jarenlang zijn gepropageerd, zijn nog veel schadelijker voor de derde wereld dan uitbuiting door gewone ondernemers.

Progressieven dienen daarom voortaan krachtig stelling te nemen tegen fair trade. Stop Max Havelaar!

Bart Croughs


Deze column verscheen eerder in HP/De Tijd

Over de auteur

Bart Croughs (1966) is een van de vruchtbaarste libertarische geesten van Nederland. Hij is afgestudeerd in de filosofie en was voorheen hoofdredacteur van het tijdschrift "Reactie".

Bart Croughs schreef het boek "In de naam van de vrouw, de homo en de allochtoon". U kunt het bestellen bij Lulu.com of delen ervan hier lezen. Het is een humoristische en felle aanval op het links intellectuele denken in Nederland en legt op zeer leesbare wijze de inconsequenties ervan bloot.

Verder schreef hij voor Playboy zijn eigen column in de periode van maart 1997 tot en met augustus 1998. Gedurende enkele jaren had Croughs een column in het opinieweekblad HP/de Tijd.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl